Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Σούπα με πράσα και θαλασσινά


ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΠΡΑΣΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΑΣΣΙΝΑ
Υλικά:
3 μεγάλα πράσα,
3 φύλλα σέλερυ,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
60 γρ, ελιές χωρίς κουκούτσια,
3 μέτρια καρότα τριμμένα στο  multi, 
1 ματσάκι μαϊντανό,
1/2  ματσάκι άνηθο,
1 μέτρια πατάτα,
100 γρ. λάδι ελιάς,
300 γρ. φέτα,
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
500 γρ. μύδια καθαρισμένα φρέσκα ή κατεψυγμένα,
500 γρ. μεγάλες ακαθάριστες κατεψυγμένες γαρίδες,
2 φιλέτα γλώσσας που τους έχει αφαιρεθεί το δέρμα τους,
άλάτι, ελάχιστο πιπέρι καγιέν,
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο.

Προετοιμασία των υλικών
Αποψύχω όλα τα θαλασσινά.
Ανοίγω ένα ένα τα μύδια. Με ψαλίδι κόβω τη γλώσσα και τη ρίζα της γλώσσα από κάθε μύδι.
Η γλώσσα είναι σκληρή και δε μαλακώνει με το βράσιμο και καμμιά φορά έχει και μύδια κολλημένα πάνω της. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να αφαιρεθεί.
Αφού κόψω τις γλώσσες από όλα τα μύδια,  τα κόβω στη μέση, τα βάζω σ' ένα μπολ και τ' αφήνω σε μιαν άκρη.
Παίρνω μια μια τις γαρίδες, βγάζω το κεφάλι τους και αφαιρώ το κέλυφος
που καλύπτει το σώμα τους.
Βάζω τα κεφάλια και τα κελύφη σε μικρή κατσαρόλα. Προσθέτω αλάτι και νερό.
Βάζω την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βράζω για λίγο τα κελύφη.
Σουρώνω το ζωμό από τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων σε ένα μπολ και τον αφήνω σε μιαν άκρη.
Βάζω χωριστά την σάρκα των γαρίδων.
Παίρνω μια μια τις γαρίδες και μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσω λίγο τη σάρκα τους στην μέση της ράχης τους.
Ανοίγω τη σάρκα τους και εμφανίζεται το έντερο τους.
Τραβώ προσεκτικά το έντερο και το αφαιρώ, γιατί πολλές φορές περιέχει άμμο.
Κόβω τη σάρκα κάθε γαρίδας σε γρία κομμάτια.
Βάζω τα κομμάτια των γαρίδων στο ίδιο μπολ με τα κομμάτια των μυδιών.
Κόβω κάθε φιλέτο γλώσσας σε στενόμακρα κομμάτια με διαστάσεις 1Χ2Χ0,5 εκατοστά.
Βάζω τα κομμάτια της γλώσσας στο ίδιο μπολ με τα μύδια και τα κομμάτια των γαρίδων.
Καθαρίζω τα πράσα. Κόβω σε κάθε πράσο τη ρίζα του και αφαιρώ τα τρία εξωτερικά ξερά φύλλα του.
Τα πράσινα φύλλα των πράσων είναι στις άκρες τους ξερά.
Κόβω τις άκριες και τις πετώ.
Από τα πράσα χρησιμοποιώ το τρυφερό άσπρο μέρος τους και το τρυφερό μέρος από τα πράσινα φύλλα τους.
Κόβω κάθε πράσο στη μέση κατά μήκος. Κόβω κάθε μισό ξανά στη μέση.
Στη συνέχεια κόβω κάθετα τα κομμάτια των πράσων σε μικρότερα κομμάτια με μήκος 2 εκατοστά το καθένα.
Βάζω τα κομμάτια των πράσων σ’ ένα μεγάλο μπολ με νερό.
Τα πλένω τουλάχιστον τρία νερά, για να πλυθούν καλά.
Τα βγάζω από το νερό και τ’ αφήνω να στραγγίξουν μέσα σε σουρωτό.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα ξεπλένω με νερό και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζω το μαϊντανό και τον άνηθο και τα ξεπλένω καλά.

Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι, ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Τ’ αφήνω να σωταριστούν για λίγο.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, ρίχνω μέσα τα πράσα και τα καρότα και τ’ ανακατεύω.
Αφήνω τα πράσα να σωταριστούν καλά και να μαλακώσουν πλήρως.
Προσθέτω το ζωμό από τις γαρίδες μέσα στην κατσαρόλα.
Προςθέτω και 1,5 λίτρο νερό μέσα στο ζωμό των γαρίδων.
Περιμένω τη σούπα να βράσει για 5 λεπτά.
Προσθέτω τα θαλασσινά και ανακατεύω.
Ψιλοκόβω τον μαϊντανό και τον άνηθο και τα προσθέτω.
Προσθέτω τον τριμμένο κόλιανδρο, αλάτι και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου.
Αφήνω τα υλικά αυτά να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Τρίβω με τα χέρια μου τη φέτα μέσα στην κατσαρόλα.
Προσθέτω και την κρέμα γάλακτος.
Βράζω τη σούπα 10 λεπτά ακόμη.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω τη σούπα να κρυώσει λίγο.
Τη σερβίρω και προσθέτω από πάνω της ελάχιστο πιπέρι καγιέν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου