Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014

Σούπα με μοσχάρι και λαχανικά


ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΟΣΧΑΡΙ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
700 γρ. μοσχαρίσιο κρέας(από ποντίκι ή χτένι ή κυλότο),
4 μέτρια καρότα,
1 μικρή σελινόριζα με φύλλα,
2 πιπεριές Φλωρίνης,
2 πράσινες πιπεριές μεγάλες,
60 γρ. ελιές καλαμών χωρίς κουκούτσια, κομμένες σε μικρά κομμάτια,
3 μικρά κολοκυθάκια,
2 μέτριες πατάτες,
1/2 φλυτζάνι κριθαράκι χοντρό,
ανάλογο αλάτι, 
100 γρ. λάδι ελιάς,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
1/2 ματσάκι άνηθο,
1/2 ματσάκι μαϊντανό,
5 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένο και ψιλοκομμένο,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
το χυμό από ένα μέτριο λεμόνι,
2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο,
Ρίγανη, θρούμπι,
1 κ.γλ. κόκκους κόλιανδρου,
1 κ. γλ. κόκκους μαύρο πιπέρι,
1 κ. γλ. κόλιανδρο τριμμένο,
3 σπόρους κύμινο.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αγοράζω πάντα σιτεμένο κρέας, γιατί αλλιώς δε μαλακώνει όσο και να το βράζω.
Πλένω καλά το κρέας και το κόβω σε μερίδες.
Βάζω στο κρέας αλάτι, ρίγανη, θρούμπι, λίγο πιπέρι και τον τριμμένο κόλιανδρο.
Το αλείφω με λάδι καλά γύρω γύρω.
Αφήνω το κρέας σκεπασμένο στο ψυγείο τουλάχιστο για μια μέρα.
Όταν δεν βιάζομαι να μαγειρέψω, το αφήνω 2-3 μέρες στο ψυγείο να μαρινάρεται,  γιατί γίνεται νοστιμότερο και μαλακότερο.
Βάζω σε μεγάλη κατσαρόλα 3 λίτρα νερό.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε μεγαλούτσικα κομμάτια. Κόβω κάθε κρεμμύδι σε  10 κομμάτια.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα ψιλοκόβω.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Ρίχνω μέσα στο βραστό νερό το υπόλοιπο λάδι, τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, τους κόκκους του κόλιανδρου και του μαύρου πιπεριού κλεισμένους σε κάψουλα τσαγιού.
Προσθέτω επίσης και τα κλαδάκια του δεντρολίβανου. Τ’ αφήνω να βράσουν όλα μαζί για μερικά λεπτά.
Κτεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Προσθέτω το κρέας κομμένο σε κομμάτια που έχουν το μέγεθος ενός μικρού μήλου. Τ' αφήνω να βράσει για μιάμιση ώρα περίπου.
Καρφώνω στο κρέας μια πηρούνα.
Αν καρφώνεται εύκολα, τότε είναι βρασμένο έτοιμο.
Αν όμως δεν καρφώνεται, αλλά αντιστέκεται, τότε θέλει κι άλλο βράσιμο.
Περιμένω να μαλακώσει το κρέας, πριν προσθέσω τα λαχανικά.
Ξεπλένω τις πιπεριές με νερό. Τους αφαιρώ τα σπόρια και τις κόβω σε μικρά στενόμακρα κομμάτια.
Καθαρίζω τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα καρότα και την σελινόριζα.
Πλένω καλά τα λαχανικά και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Ρίχνω τα λαχανικά μέσα στο κρέας που βράζει.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα ένα κομμάτι κόκκινη καυτερή πιπεριά, όσο ένας σπόρος πορτοκαλιού στο μέγεθος.
Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν 10 λεπτά περίπου.
Περνώ τις ντομάτες από το multi  και τις χτυπώ να γίνουν χυμός.
Ρίχνω το χυμό της ντομάτας στην κατσαρόλα.
Αφού βράσουν όλα τα λαχανικά μαζί με την ντομάτα για πέντε λεπτά ακόμη, προσθέτω το κριθαράκι και ανακατεύω.
Καθαρίζω το μαϊντανό και τον άνηθο και τα ψιλοκόβω μέσα στη σούπα.
Ρίχνω μέσα και τα κομμάτια από τις ελιές καλαμών.
Βράζω για μερικά λεπτά ακόμη και η σούπα είναι έτοιμη.
Προσθέτω το λεμόνι.
Ρίχνω ξανά μέσα στην κατσαρόλα το κρέας και τα βράζω όλα μαζί για 2 λεπτά και μετά κλείνω τη φωτιά.
Η σούπα αυτή είναι πολύ καλή για τα μικρά παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου