Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Κουραμπιέδες



ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ
Υλικά:
2 βιτάμ πλακάκι (500 γραμμάρια) σε θερμοκρασία δωματίου,
500 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου,
200 γρ. άχνη ζάχαρη + την άχνη που θα βάλω πάνω από τους κουραμπιέδες,
7 κουταλιές της σούπας κονιάκ,
5 κουταλιές της σούπας λικέρ περγαμόντο ή κουμκουά ή άλλο λικέρ,
200 γραμμάρια μύγδαλα ξασπρισμένα ολόκληρα που θα τα βάλω πάνω στους κουραμπιέδες,
200 γρ. μύγδαλα με τη φλούδα τριμμένα που θα τα βάλω μέσα στους κουραμπιέδες,
1000-1100 γρ. αλεύρι μαλακό,
1000-1100 γρ. αλεύηρι που φουσκώνει μόνο του.                                                                                                                                                                  

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα νερό να βράσει.
Ξεπλένω 200 γρ. μύγδαλα και τα ρίχνω στο βραστό νερό.
Τα βράζω για δυο λεπτά.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ξεπλένω τα μύγδαλα με κρύο νερό.
Τα βάζω λίγα λίγα σ’ ένα πιάτο και τους βγάζω τη φλούδα.
Αυτή την εργασία την κάνω συνήθως το προηγούμενο βράδυ.
Όταν φτιάχνω τους κουραμπιέδες και χρειάζομαι τα ξασπρισμένα μύγδαλα τα έχω έτοιμα.
Ανακατεύω σε μεγάλο μπολ το βούτυρο με το βιτάμ.
Αν τα βούτυρα είναι σκληρά, τα βάζω για λίγο μέσα  σε ελαφρά ζεσταμένο φούρνο και μαλακώνουν.
Χτυπώ με το mixer χειρός το βούτυρο για 8-10 λεπτά ν’αφρατέψει και να ξασπρίσει .
Προσθέτω την άχνη ζάχαρη και χτυπώ μερικά λεπτά ακόμη.
Προσθέτω το λικέρ περγαμόντο και το κονιάκ και ανακατεύω ελαφρά με το σύρμα.
Αν δεν έχω λικέρ περγαμόντο βάζω μερικές σταγόνες ανθόνερο.
Ανακατεύω το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του με το μαλακό αλεύρι.
Κοσκινίζω μέσα στο μπολ λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύω μαλακά με το σύρμα.
Θέλω να επιτύχω μαλακή ζύμη γι’ αυτό δε βάζω όλο το αλεύρι μονομιάς.
Ζυμώνω ελαφρά με τα χέρια μου.
Μόλις επιτύχω ζύμη μαλακή που δεν κολλά στα χέρια σταματώ.
Οι κουραμπιέδες δε θέλουν πολύ ζύμωμα. Ίσα ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.
Προσθέτω στη ζύμη τα τριμμένα μύγδαλα και ανακατεύω ελαφρά.
Βάζω σ’ ένα φλυτζάνι 2 κουταλιές της σούπας νερό.
Ρίχνω μέσα στο νερό 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθεί.
Ρίχνω μέσα στο ζαχαρόνερο τα μύγδαλα και τ’ ανακατεύω.
Η ζάχαρη κάνει τα μύγδαλα να κολλούν στους κουραμπιέδες και να μη ξεκολλούν εύκολα.
Βάζω στην παλάμη μου ζυμάρι όσο ένα καρύδι και το πλάθω σε μπαλάκι. Το πιέζω ελαφρά από πάνω προς κάτω και τα κάνω επίπεδο κύκλο.
Πιέζω με το δάχτυλο μου στο κέντρο του κύκλου και κάνω ένα βαθούλωμα. Βάζω μέσα σ’ αυτό ένα ξασπρισμένο μύγδαλο.
Συνεχίζω έτσι μέχρι να πλάσω όλους τους κουραμπιέδες.
Τους τοποθετώ τον ένα δίπλα στον άλλο μέσα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ανάβαθο ταψί.
Ψήνω στην κάτω σκάλα του φούρνου για 15 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ανεβάζω το ταψί μια σκάλα πιο πάνω και ψήνω άλλα 5 λεπτά.
Βγάζω σε πιατέλα τους κουραμπιέδες. Τους τοποθετώ τον ένα δίπλα στον άλλο.
Με σουρωτήρι κοσκινίζω πάνω από τους ζεστούς κουραμπιέδες άχνη ζάχαρη.
Βάζω δεύτερη στρώση κουραμπιέδες και τους πασπαλίζω με άχνη.
Με αυτή την συνταγή φτιάχνω 120 μέτριους κουραμπιέδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου