Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μπακλαβάς με καρύδια


ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ
Γέμιση
Υλικά:
500 γρ. φύλλο κρούστας του Κανάκη,
600 γρ. καρύδια τριμμένα,
50 γρ. φρυγανιά τριμμένη,
1 κουταλιά σούπας κανέλα,
70 γρ. ζάχαρη,
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο,
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο,
250 γρ. βιτάμ πλακάκι,
1 κουταλιά της σούπας ολόκληρα γαρύφαλλα.

Σιρόπι
Υλικά:
2 φλυτζάνια ζάχαρη,
3 φλυτζάνια μέλι,
2 ξυλάκια κανέλας,
5 φλυτζάνια νερό,
1/2 φλυτζάνι γλυκόζη,
1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληρα γαρύφαλλα μέσα σε κάψουλα.

Εκτέλεση
Γέμιση
Βάζω μέσα σ’ ένα μπολ τα καρύδια, τη φρυγανιά, τη ζάχαρη, το τριμμένο γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τα ανακατεύω μ’ ένα κουτάλι.

Συναρμολόγηση
Χρησιμοποιώ ένα ταψί με διαστάσεις 29 Χ38Χ4 εκατοστά.
Βουτυρώνω το ταψί.
Βάζω το βιτάμ σ’ ένα μπρικι και το ζεσταίνω, μέχρι να διαλυθεί.
Απλώνω μέσα στο ταψί ένα φύλλο και το βουτυρώνω μ’ ένα βουρτσάκι.
Απλώνω πάνω από αυτό ένα δεύτερο φύλλο το οποίο αλείφω επίσης με βιτάμ.
Απλώνω πάνω από το δεύτερο ένα τρίτο φύλλο το οποίο αλείφω επίσης με βιτάμ.
Βάζω γέμιση πάνω στο τρίτο φύλλο.
Σκεπάζω τη γέμιση μ’ ένα τέταρτο φύλλο το οποίο αλείφω με βιτάμ.
Πασπαλίζω με γέμιση πάνω από το τέταρτο φύλλο.
Σκεπάζω τη γέμιση μ’ ένα πέμπτο φύλλο το οποίο αλείφω με βιτάμ.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο μέχρι να εξαντληθεί η γέμιση.
Βάζω πάνω από τη γέμιση 3 φύλλα και το καθένα ξεχωριστά το έχω αλείψει με βιτάμ.
Λαδώνω ένα λεπτό, μυτερό και κοφτερό μαχαίρι και χαράσσω το μπακλαβά.
Τον χαράσσω σε κομμάτια που έχουν το σχήμα ενός ρόμβου.
Στο κέντρο κάθε κομματιού καρφώνω ένα γαρύφαλλο για το άρωμα του.
Βάζω πάνω στο μπακλαβά όσο λιωμένο βιτάμ έχει μείνει.
Τοποθετώ το μπακλαβά στη πρώτη σκάλα από κάτω του φούρνου.
Ψήνω στους 160 βαθμούς Κελσίου για 50 λεπτά περίπου.
Όταν ψηθεί ο μπακλαβάς μυρίζει υπέροχα.
Το βγάζω από το φούρνο και τον αφήνω να κρυώσει.

Σιρόπι
Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και την γλυκόζη.
Αφήνω την κατσαρόλα ξεσκέπαστη, γιατί αν είναι σκεπασμένη.το μέλι φουσκώνει και χύνεται.
Αφήνω το σιρόπι να βράσει 7-8 λεπτά και μετά το αποσύρω από τη φωτιά.
Το αφήνω να κρυώσει μέχρι να χλιαρίσει.
Ρίχνω λίγο λίγο το χλιαρό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά.
Τον αφήνω να κρυώσει και να σφίξει λίγο πριν να τον σερβίρω.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου