Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μελομακάρονα


ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ
Υλικά:
6-7 φλυτζάνια αλεύρι μαλακό,
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό,
2 κουταλάκια του γλυκού κοφτά baking powder,
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό σόδα,
2 φλυτζάνια λάδι ελιάς,
1 φλυτζάνι αραβοσιτέλαιο Φλώρα,
1 φλυτζάνι ζάχαρη,
3/4 φλυτζανιού χυμό πορτοκάλι,
3/4 φλυτανιού κονιάκ,
1 κουταλιά της σούπας γαρύφαλλο τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας κανέλα,
1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο,
400 γρ. καρύδια τριμμένα,
το ξύσμα 4 πορτοκαλιών.

Εκτέλεση
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το λάδι της ελιάς και το αραβοσιτέλαιο.
Προσθέτω το κονιάκ, το χυμό του πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύω με τα χέρια μου μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Προσθέτω το αλεύρι, την baking powder και ανακατεύω με τα χέρια μου.
Τελευταίο προσθέτω το σιμιγδάλι και ανακατεύω.
Γενικά δεν χρειάζονται ούτε πολλά ανακατέμματα ούτε πολλά χτυπήματα.
Ίσα ίσα ν’ ανακατευτούν τα υλικά.
Βάζω στη χούφτα μου ένα κομμάτι ζύμη όσο ένα καρύδι.
Το πλάθω και του δίνω στενόμακρο σχήμα.
Βάζω τα μελομακάρονα σ’ ένα λαδωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο και φτιάχνω και δεύτερο και τρίτο ταψί με μελομακάρονα.
Τα ψήνω και τα τρία ταψιά ταυτόχρονα.
Ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά περίπου.
Τα βγάζω από το φούρνο και τ’ αφήνω σε μιαν άκρη να κρυώσουν.
Πλάθω και τα υπόλοιπα μελομακάρονα και τα βάζω σε άλλα ταψιά.
Ψήνω  και αυτά τα μελομακάρονα όπως και προηγουμένως.
Τα βγάζω από το φούρνο και τ' αφήνω να κρυώσουν.

Σιρόπι
Βάζω σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη κανέλα και τα γαρύφαλλα.
Τοποθετώ την κατσαρόλα ξεσκέπαστη σε μέτρια φωτιά και περιμένω να βράσει.
Μόλις βράσει σχηματίζεται στην επιφάνεια του αφρός.
Αφαιρώ τον αφρό και τον πετώ.
Περιμένω το σιρόπι να βράσει 7-8 λεπτά και να δέσει λίγο.
Το αφήνω να κρυώσει μέχρι να γίνει χλιαρό.
Βάζω σιρόπι στο μικρότερο ταψί και μελώνω τα μελομακάρονα που περιέχει.
Τα γυρνώ και από την άλλη πλευρά και τα μελώνω και από εκεί.
Βγάζω τα μελωμένα μελομακάρονα και βάζω άλλα μέσα στο σιρόπι.
Τα βγάζω μόλις μελωθούν και συνεχίζω με άλλα.
Συνεχίζω μέχρι να μελωθούν όλα.
Πασπαλίζω τα μελωμένα μελομακάρονα με τριμμένο καρύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου