Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Μπρόκολο και πατάτες ωγκρατέν


ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΩΓΚΡΑΤΕΝ
Περιγράφω παρακάτω ένα απλό και εύκολο ωγκρατέν. Δεν χρειάζεται να ετοιμάζω μπεσαμέλ και γι’ αυτό γίνεται γρήγορα.
Υλικά
1 κιλό μπουκέτα μπρόκολου,
5 μέτριες πατάτες (περίπου 1 κιλό),
200 γρ. τυρί edam,
300 γρ. γραβιέρα,
6 μαλακά τριγωνικά τυράκια TENERY ή άλλης εταιρείας,
1 κρέμα γάλακτος ΝΟΥΝΟΥ 330 ml με 36% λιπαρά,
αλάτι και λίγο πιπέρι.

Εκτέλεση
Ξεπλένω τα μπουκέτα του μπρόκολου.
Ξεχωρίζω αυτά που έχουν μακρύ κοτσάνι.
Κόβω τα κοτσάνια και με μαχαίρι τους αφαιρώ τη σκληρή φλούδα που έχουν απέξω. 
Κόβω τα καθαρισμένα κοτσάνια στη μέση κατά μήκος.
Κόβω κάθετα κάθε μπουκέτο σε τρεις λεπτές φέτες.
Έτσι τα μπουκέτα του μπρόκολου λεπταίνουν χωρίς να χάνουν το σχήμα τους.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις κόβω λεπτές φέτες.
Σε μια κατσαρόλα βράζω νερό. Ρίχνω μέσα στο νερό που κοχλάζει όλα τα λαχανικά και τα βράζω για 8 λεπτά.
Βγάζω με τρυπητή κουτάλα όλα τα λαχανικά και τα βάζω μέσα σε ταψί με διαστάσεις 25Χ35Χ6 cm.
Πασπαλίζω τα μισά τυριά πάνω από τα λαχανικά.
Ανακατεύω τα λαχανικά και βάζω και τα υπόλοιπα τυριά πάνω από αυτά.
Απλώνω τα λαχανικά ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.
Από κάτω πάνε οι πατάτες και πάνω από αυτές πάνε οι φέτες του μπρόκολου.
Ρίχνω την κρέμα γάλακτος πάνω στα λαχανικά.
Καθαρίζω τα τριγωνικά τυράκια και τα βάζω σε διάφορα σημεία του ταψιού.
Τα τυράκια αυτά λιώνουν και απλώνονται σ’ όλο το ταψί.
Προσθέτω αλάτι και πιπέρι.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Σκεπάζω το ταψί με μια αντικολλητική κόλλα ψησίματος.
Ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνω μια ώρα περίπου και μετά κοιτάζω να δω αν είναι έτοιμα.
Όταν ετοιμαστούν τα λαχανικά, οι πατάτες έχουν μαλακώσει και τα μπρόκολα έχουν μαλακώσει και ξεροψηθεί λίγο από πάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου