Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Χταπόδι με μακαρονάκι κοφτό

ΧΤΑΠΟΔΙ  ΜΕ  ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ   ΚΟΦΤΟ
Υλικά:
800 γρ. χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο (μισό χταπόδι περίπου),
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
130 γρ. λάδι ελιάς,
5 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
250 γρ. μακαρονάκι κοφτό.

Εκτέλεση
Ξεπλένω  το χταπόδι με άφθονο νερό.
Τοποθετώ τα πλοκάμια κάτω από τη βρύση και ξεπλένω τις βεντούζες του πολύ καλά, για να φύγει η άμμος που έχουν.
Βάζω σε μέτρια αντικολλητική κατσαρόλα το χταπόδι, χωρίς νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα αυτή σκεπασμένη, σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Αν το μέγιστο της κουζίνας είναι το 6, τη βάζω στο 2.
Αφήνω το χταπόδι να κατεβάσει τα υγρά του και να βράσει μέσα σ’ αυτά.
Θέλει 2-2,5 ώρες για να μαλακώσει καλά.
Για να δοκιμάσω αν το χταπόδι είναι έτοιμο, καρφώνω ένα πηρούνι μέσα σ’ αυτό.
Αν το πηρούνι καρφώνεται εύκολα, το χταπόδι είναι έτοιμο και το κατεβάζω  από τη φωτιά.
Αν είναι σκληρό και το πηρούνι δεν καρφώνεται, συνεχίζω να το βράζω μέχρι να μαλακώσει.
Όταν μαλακώσει πλήρως το χταπόδι, το βγάζω σε μικρό ταψί και το αφήνω σε μιαν άκρη να κρυώσει.
Το ζουμί από το χταπόδι που μένει μέσα στην κατσαρόλα το κρατώ, δεν το πετώ.
Την ώρα που βράζει το χταπόδι ετοιμάζω τη σάλτσα ντομάτας.
Βάζω σε μεγαλύτερη κατσαρόλα το λάδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Καθαρίζω τα σκόρδα και τα κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω μέσα στο λάδι.
Τ’ ανακατεύω μερικές φορές.
Τ’ αφήνω να σωταριστούν και να μαλακώσουν πλήρως.  
Ξεπλένω τις ντομάτες και τις κόβω μέσα στα κρεμμύδια.
Κόβω κάθε ντομάτα σε 8 κομμάτια.
Προσθέτω ελάχιστη καυτερή πιπεριά, για να δώσει πικάντικη γεύση.
Όταν μαλακώσουν οι ντομάτες χαμηλώνω πολύ τη φωτιά.
Κόβω τα πόδια του χταποδιού σε κομμάτια μήκους ενός εκατοστού περίπου.
Περνώ από σουρωτήρι το ζουμί του χταποδιού.
Ρίχνω το σουρωμένο ζουμί μέσα στη σάλτσα ντομάτας.
Ανεβάζω τη φωτιά σε μέτρια και αφήνω τη σάλτσα με το ζουμί του χταποδιού να βράσει για 4 λεπτά.
Ρίχνω μέσα στη σάλτσα τα κομμάτια του χταποδιού.
Ανακατεύω μερικές φορές και προσθέτω το κοφτό μακαρονάκι.
Προσέχω το φαγητό να μην κολλήσει. Το ανακατεύω συχνά.
Σε 10-12 λεπτά το μακαρονάκι είναι έτοιμο.
Κλείνω τη φωτιά και αφήνω την κατσαρόλα πάνω στο μάτι της κουζίνας.
Το φαγητό μπορώ να το σερβίρω, όταν κρυώσει λίγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου