Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

Μελιτζανοσαλάτα

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ
Συνταγή πρώτη
Υλικά:
1 μεγάλη στρογγυλή μελιτζάνα ή 2 μέτριες μελιτζάνες,
 1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά φλωρίνης,
1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανό,
1 μικρό ξερό κρεμμύδι,
2 σκελίδες σκόρδο,
40 γρ. λάδι ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
λίγο ξύδι μπαλσάμικο.


Εκτέλεση
Ξεπλένω τη μελιτζάνα, την τυλίγω με αλουμινόχαρτο και τη βάζω στο
Φούρνο στη πρώτη σχάρα από κάτω.
Την ψήνω στους 160 βαθμούς Κελσίου για μια ώρα ή και περισσότερο.
Για να δω αν είναι ψημένη τη βγάζω από το φούρνο, την ξετυλίγω στην άκρη και της καρφώνω ένα πηρούνι.
Αν είναι μαλακωμένη και το πηρούνι καρφώνεται εύκολα, είναι έτοιμη και την βγάζω από το φούρνο.
Μπορώ επίσης να καταλάβω αν έχει μαλακώσει και με το σφίξιμο.
Την ζουλώ λίγο και αν υποχωρεί χωρίς αντίσταση είναι έτοιμη.
Αφήνω την μελιτζάνα να κρυώσει.
Την ξετυλίγω και της βγάζω τη φλούδα.
Με ένα μαχαίρι τραβώ τη φλούδα από το κοτσάνι προς τα κάτω και η φλούδα ξεκολλά αμέσως.
Βάζω την ξεφλουδισμένη μελιτζάνα σ’ ένα μπολ.
Την κόβω με ένα μαχαίρι σε μικρά κομμάτια.
Ξεπλένω την πιπεριά Φλώρίνης και την ψιλοκόβω μέσα στη μελιτζάνα.
Καθαρίζω το κρεμμύδι, το σκόρδο και τον μαϊντανό και τα ψιλοκόβω μέσα στη μελιτζάνα.
Προσθέτω το λάδι και τα ανακατεύω.
Το αλάτι και το ξύδι το προσθέτω την ώρα που τα σερβίρω.
Διακοσμώ με λίγο μαϊντανό.

Συνταγή δεύτερη
Ψήνω μια μεγάλη μελιτζάνα όπως περιγράφω πιο πάνω.
Την κόβω σε κομμάτια τα οποία βάζω στο multi.
Προσθέτω λάδι, σκόρδο, αλάτι, κρεμμύδι και ξύδι και τα χτυπώ όλα μαζί.
Η μελιτζανοσαλάτα αυτή μοιάζει με πουρέ μελιτζάνας.
Εγώ προτιμώ την προηγούμενη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου