Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Μπουγάτσα με άνθος αραβοσίτου


ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ ΜΕ ΑΝΘΟΣ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ
Υλικά:
2 λίτρα γάλα + 1 φλυτζάνι γάλα, για τη διάλυση του άνθους αραβοσίτου,
125 ml κρέμας γάλακτος 30% λιπαρά,
2 αυγά,
1 κουτί άνθος αραβοσίτου Γιώτης βανίλια, των 160 γραμμαρίων,
1 βιτάμ πλακάκι,
1/2 κιλό φύλλο κρούστας,
80 γραμμάρια ζάχαρη,
40 γραμμάρια ελαιόλαδο,
ζάχαρη άχνη και κανέλα.

Εκτέλεση
Βάζω σε μια κατσαρόλα τα δύο λίτρα γάλα και το ζεσταίνω.
Επειδή το γάλα κολλάει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας, γι’ αυτό επιλέγω μέτρια φωτιά.
Αν το μέγιστο της κουζίνας μας είναι το 9, γυρνώ το κουμπί στο 4.
Σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω την κρέμα γάλακτος με τα αυγά και τα χτυπώ για λίγο με το σύρμα.
Προσθέτω  τη ζάχαρη και χτυπώ λίγο ακόμη.
Μόλις χλιαρίσει το γάλα, παίρνω ένα φλυτζάνι και το ρίχνω μέσα στα αυγά ενώ ανακατεύω.
Βάζω σ’ ένα άλλο μπολ το άνθος αραβοσίτου και ρίχνω μέσα 1 φλυτζάνι γάλα σε θερμοκρασία δωματίου και μισό φλυτζάνι ζεστό γάλα.
Ανακατεύω με το σύρμα ώσπου να διαλυθεί το άνθος αραβοσίτου και να μην υπάρχουν πουθενά αδιάλυτοι σβώλοι.
Ρίχνω το διαλυμένο ανθος αραβοσίτου μέσα στο μπολ με τα αυγά και ανακατεύω.
Αφήνω το υπόλοιπο γάλα μέσα στην κατσαρόλα να βράσει.
Προσέχω όμως να μη φουσκώσει και χυθεί.
Βάζω μέσα σ’ ένα μπρίκι το μεγαλύτερο μέρος από το βιτάμ για να ζεσταθεί και να λύωσει.
Κρατάω μόνο ένα κομμάτι όσο ένα καρύδι για να το ρίξω μέσα στην κρέμα.
Ρίχνω μέσα στο μπρίκι και το λάδι της ελιάς.
Αφήνω το μπρίκι πάνω στη φωτιά μέχρι να λυώσει το βιτάμ.
Κλείνω τη φωτιά αλλά αφήνω το μπρίκι πάνω στο μάτι για να παραμείνει το βιτάμ υγρό μέχρι να το χρησιμοποιήσω.
Θα χρησιμοποιήσω για να φτιάξω την μπουγάτσα ένα ταψί μεγάλο με  διαστάσεις 31Χ41Χ6 εκατοστά.

Φύλλο
Ανοίγω το πακέτο με το φύλλο κρούστας στη μέση και το απλώνω πάνω στον πάγκο εργασίας.
Παίρνω ένα φύλλο και το τοποθετώ πάνω στο λαδωμένο ταψί.
Βουτώ ένα βουρτσάκι στο μπρίκι με το βιτάμ και αλείφω το φύλλο.
Βάζω δεύτερο φύλλο πάνω από το πρώτο και το λαδώνω κι αυτό με το βουρτσάκι.
Συνεχίζω κατ' αυτό τον τρόπο ώσπου να βάλω τέσσερα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
Αυτά τα φύλλα αποτελούν τη βάση του γλυκού μου.

Κρέμα
Παίρνω ένα φλυτζάνι καυτό γάλα και το ρίχνω λίγο λίγο μέσα στο μπολ που περιέχει  τα αυγά και το άνθος αραβοσίτου. Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα.
Παίρνω δεύτερο φλυτζάνι καυτό γάλα και το ρίχνω λίγο λίγο στο μπολ με τα αυγά.
Επαναλαμβάνω αυτή τη διαδικασία με 2 φλυτζάνια καυτό γάλα ακόμη.
Γυρίζω το μπολ με τα αυγά και ρίχνω λίγο λίγο το περιεχόμενο του μέσα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα που βράζει.
Ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα.
Επειδή η κρέμα κολλάει πολύ εύκολα, χαμηλώνω κι άλλο τη φωτιά.
Ανακατεύω συνεχώς μέχρι ν’ αρχίσει να κάνει φουσκάλες και να πήζει.
Μόλις πάρει την πρώτη βράση, κατεβάζω την κρέμα από τη φωτιά και ρίχνω μέσα το μικρό κομματάκι από το βιτάμ που έχω κρατήσει.
Ανακατεύω για λίγο με το σύρμα ώσπου να διαλυθεί το βιτάμ.  

Συναρμολόγηση της μπουγάτσας
Τοποθετώ το ταψί της κουζίνας πάνω σε ξύλινη σανίδα.
Ρίχνω την κρέμα πάνω από τα φύλλα της βάσης, που έχω απλώσει μέσα στο ταψί..
Απλώνω με σπάτουλα την κρέμα ομοιόμορφα σ’ όλο το ταψί.
Αφήνω την κρέμα να κρυώσει και να κάνει κρούστα.
Σκεπάζω το γλυκό με τέσσερα φύλλα.
Το καθένα από αυτά τα φύλλα το αλείφω ξεχωριστά με βιτάμ.
Περιμένω να κρυώσει η κρέμα και να σφίξει η μπουγάτσα.
Χαράσσω με λεπτό κοφτερό και λαδωμένο μαχαίρι την μπουγάτσα σε κομμάτια.
Την αλείφω από πάνω με βιτάμ.
Τοποθετώ το ταψί στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω 45-50 λεπτά στους 175 βαθμούς Κελσίου.
Σερβίρω την μπουγάτσα χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου πασπαλισμένη με ζάχαρη άχνη και κανέλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου