ΦΑΣΟΥΛΟΡΥΖΟ ΜΕ ΤΟ ΣΥΓΛΙΝΟ
Υλικά:
150 γρ σύγλινο
(έχουν τα Super Market Χαλκιαδάκη
τυποποιημένο. Αν δεν μπορείτε να βρείτε σύγλινο φτιάξετέ το μόνοι σας. Σωτάρετε
200 γρ χοιρινό κρέας κομμένο σε μικρά κομμάτια με λίγο λάδι και μισό κουταλάκι
του γλυκού ξύδι).
350 γρ φασόλια
μπαρμπούνια ξερά ή οποιαδήποτε άλλα ξερά φασόλια,
300 γρ ρύζι
καρολίνα,
100 γρ λάδι
ελιάς,
5 μεγάλες ώριμες
ντομάτες,
λίγο θρούμπι, λίγη
ρίγανη,
αλάτι,
5 σπόρους
κύμινο,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά,
λίγες ελιές για
τη διακόσμηση και ένα κλαδάκι άνηθο.
Εκτέλεση
Βάζω αποβραδίς τα φασόλια σε κατσαρόλα με άφθονο νερό και
τα βράζω σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίσουν να κοχλάζουν, κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια. Τ' αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν καλά.
Τα κατεβάζω από τη φωτιά και στραγγίζω τον περισσότερο από το ζωμό τους.
Τους αφήνω μόνο 2 φλυτζάνια ζωμό περίπου.
Τα αφήνω όλη τη νύχτα μέσα στο ζωμό τους.
Το επόμενο πρωί βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι της
ελιάς και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Κόβω μέσα σ’ αυτήν την κατσαρόλα το σύγλινο σε πολύ μικρά
κομμάτια και το σωτάρω για μερικά λεπτά.
Βάζω το ρύζι σε σουρωτό και το ξεπλένω.
Το αφήνω να στραγγίσει και το ρίχνω μέσα στο
σύγλινο.
Το ανακατεύω πότε πότε και περιμένω να σωταριστεί και να
ξανθίνει.
Στραγγίζω τα βρασμένα φασόλια. Φυλάζω το ζωμό τους, για
να το βάλω στο
ρύζι αργότερα.
Ρίχνω τα φασόλια μέσα στο ρύζι και τα ανακατεύω συχνά, για
να λαδωθουν, να σωταριστούν και να νοστημίσουν.
Προσθέτω στα φασόλια 2 φλυτζάνια από το ζωμό τους.
Βράζω τα φασόλια για δυο λεπτά.
Ρίχνω μέσα στα φασόλια λίγο αλάτι, λίγη ρίγανη, λίγο θρούμπι,
5 σπόρους κύμινο και ελάχιστη καυτερή πιπεριά.
Πλένω τις ντομάτες και τους κόβω τα κοτσάνια.
Τις κόβω σε μικρότερα κομμάτια μέσα στο μπλέντερ.
Τις πολτοποιώ και τις βάζω μέσα στα φασόλια.
Αφήνω το ρύζι, τα φασόλια και το χυμό της ντομάτας να
βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
Πριν να κατεβάσω την κατσαρόλα από τη φωτιά, δοκιμάζω το
φαγητό, για να δω αν έχει βράσει το ρύζι και αν η γεύση του είναι καλή.
Βάζω φασουλόριζο σ’ ένα πιάτο και το διακοσμώ με ελιές
και ένα κλαδάκι άνηθο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου