Τ0ΥΡΤΑ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
Υλικά:
1,5 κιλό κάστανα,
2 κουβερτούρες Nestle, 200 γρ. η κάθε
μια με 53% κακάο,
30 ml κονιάκ 3
αστέρων Μεταξά για τον πουρέ του κάστανου + 30 ml κονιάκ για το γλάσο,
20 γρ. ινδοκάρυδο
τριμμένο για τη διακόσμηση,
100 ml κρέμα
γάλακτος για τον πουρέ του κάστανου + 60 ml
για το γλάσο,
120 ml περίπου γάλα,
2 κουταλιές του
γλυκού μέλι όχι πολύ γεμάτες,
1 πακέτο
μπισκότα πτι μπερ των 225 γρ.
Εκτέλεση
Βάζω σε κατσαρόλα νερό να βράσει.
Μόλις κοχλάσει ρίχνω μέσα τα κάστανα και τα βράζω για 11
λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 11 λεπτά, στραγγίζω το βραστό νερό και
βάζω μέσα κρύο νερό από τη βρύση.
Βγάζω μερικά κάστανα σ' ένα μικρό ταψάκι και τα ξεφλουδίζω.
Αφήνω τα περισσότερα κάστανα μέσα στο νερό, για να
φουσκώσουν τα φλούδια τους και να βγαίνουν εύκολα.
Βάζω τα κάστανα που ξεφλουδίζω σ’ ένα μπολ και τ’ αφήνω στην άκρη.
Παίρνω ξανά μερικά κάστανα και τα καθαρίζω και αυτά.
Συνεχίζω κατ’ αυτό τον τρόπο, μέχρι να καθαρίσω όλα τα κάστανα.
Από 1,5 κιλό ακαθάριστα κάστανα παίρνω περίπου 700 γρ.
καθαρισμένα.
Κόβω τις σοκολάτες σε μικρά κομμάτια.
Βάζω σε μικρή μεταλική κατσαρόλα τα κομμάτια της σοκολάτας.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίχνω μέσα 30 ml κονιάκ, 60ml κρέμα γάλακτος και 60 ml γάλα.
Ανακατεύω διαρκώς τα υλικά αυτά.
Μόλις αρχίσει να λιώνει η σοκολάτα, κλείνω τη φωτιά.
Συνεχίζω το ανακάτεμα, ώσπου να λιώσει όλη η σοκολάτα και
να επιτύχω ένα ομοιογενές και αραιό γλάσο.
Αν το γλάσο μου βγει πολύ πηχτό προσθέτω λίγο γάλα και το
αραιώνω.
Βάζω τα μισά από τα ξεφλουδισμένα κάστανα στο multi.
Προσθέτω σ' αυτά 15 ml κονιάκ, 50 ml κρέμα γάλακτος,
60 ml γάλα, 1
κουταλιά του γλυκού μέλι και 1,5 κουταλιά της σούπας γλάσο.
Χτυπώ τα κάστανα ώσπου να κοπούν σε κομμάτια μικρότερα
από μια φακή.
Δεν τα κάνω πουρέ γιατί χάνουν τη γεύση τους και μοιάζουν
με πατάτα.
Αν το μείγμα είναι πολύ πηχτό ο μύλος ζορίζεται και υπάρχει
κίνδυνος να καεί.
Σ’ αυτή την περίπτωση προσθέτω γάλα, ώσπου ν’ αρχίσει να γυρνά πιο εύκολα.
Άλλες φορές βάζω τα πολοποιημένα κάστανα κατ’ ευθείαν
πάνω στο πυρέξ και τα απλώνω ομοιόμορφα.
Άλλες φορές όμως κάνω μια βάση με μπισκότα πτι μπερ και
τα βάζω πάνω από αυτά.
Χρησιμοποιώ ταψί ή πυρέξ με διαστάσεις 26Χ36Χ5 εκατοστά.
Βάζω στο ταψί τα μπισκότα ολόκληρα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Δεν τα βρέχω με κανένα υγρό γιατί θα απορροφήσουν τα υγρά
από τα κάστανα και θα μαλακώσουν.
Απλώνω ομοιόμορφα τα χτυπημένα κάστανα πάνω από τα
μπισκότα .
Επαναλαμβάνω την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα κάστανα
και τα κόβω και αυτά μικρότερα από τη φακή.
Απλώνω και τα κάστανα αυτά πάνω από τα άλλα κάστανα μέσα
στο σκεύος.
Φροντίζω να γίνει επίπεδη η επιφάνεια του γλυκού.
Απλώνω ομοιόμορφα το υπόλοιπο γλάσο πάνω από τα κάστανα.
Ρίχνω πάνω από το
γλάσο καρύδα τριμμένη.
Η τούρτα διατηρείται στο ψυγείο 3-4 μέρες.
Για να είναι ωραία η γεύση της πρέπει να βγαίνει από το
ψυγείο μια ώρα τουλάχιστον πριν σερβιριστεί.
Όταν θέλω να την διακοσμήσω καλύτερα, κάνω γλάσο άσπρης
σοκολάτα και με αυτό γράφω πάνω
στο καφέ γλάσω ό,τι λέξεις θέλω ή κάνω νερά και αφηρημένα σχήματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου