ΠΙΤΑΡΑΚΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΚΟΛΟΚΥΘΑ, ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΣΤΑΦΙΔΕΣ
(Αυτή είναι μια παλιά Κρητική
συνταγή που την έμαθα από τη γιαγιά μου)
Γέμιση
Υλικά:
1,5 κιλό
γλυκοκολοκύθα (μισοκαταψύχω την κολοκύθα, για να κόβεται εύκολα),
100 γρ. ρύζι καρολίνα,
100 γρ. σταφίδα
σουλτανίνα,
80 γρ. ζάχαρη,
15 γρ. κανέλα
τριμμένη,
100 γρ. λάδι
ελιάς
Φύλλο
Υλικά:
600 γρ.
χωριάτικο αλεύρι + αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων,
120 γρ. λάδι
ελιάς + λάδι για το άλειμα των φύλλων,
80 γρ. ζάχαρη,
1 ξερή μαγιά,
1/2 βιτάμ πλακάκι,
1 αυγό,
150 γρ. κεφίρ σε
θερμοκρσία δωματίου ή χλιαρό γάλα στο οποίο έχω προσθέσει μια κουταλιά της
σούπας γιαούρτι.
Εκτέλεση
Φύλλο
Διαλύω σε μισό φλυτζάνι χλιαρό νερό τη μαγιά.
Ρίχνω μια κουταλιά αλεύρι μέσα στο νερό, για να
πολλαπλασιαστούν οι μύκητες της μαγιάς.
Βάζω σ’ ένα μπολ 120 γρ. λάδι ελιάς.
Τρίβω με τον τρίφτη της ντομάτας το μισό βιτάμ μέσα στο λάδι.
Μ’ ένα πηρούνι ανακατεύω τα δύο αυτά υλικά.
Προσθέτω τη διαλυμένη μαγιά και ανακατεύω.
Χτυπώ ελαφρά το αυγό, το ρίχνω μέσα στο μπολ και
ανακατεύω.
Προσθέτω το κεφίρ ή το γάλα στο οποίο έχω μπροσθέσει μια
κουταλιά της σούπας γιαούρτι.
Προσθέτω λίγο λίγο το αλεύρι και μαλάσσω.
Επιδιώκω να φτιάξω μια κανονική ζύμη που δεν κολλά στα
χέρια.
Αν τα 600 γρ. αλεύρι δεν είναι αρκετά προσθέτω αλεύρι
μέχρι να επιτύχω τη ζύμη που θέλω.
Ζεσταίνω ελάχιστα το φούρνο, ίσα ίσα να χλιαρίσει λιγάκι
και αμέσως τον κλείνω.
Τυλίγω το μπολ που περιέχει τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη
και βάζω από πάνω μια καθαρή χνουδωτή πετσέτα.
Βάζω το τυλιγμένο μπολ μέσα στο φούρνο και αφήνω τη ζύμη
ν΄ ανέβει.
Συνήθως ετοιμάζω τη ζύμη από το προηγούμενο βράδυ και το
πρωί είναι έτοιμη για τα πιταράκια.
Γέμιση
Κόβω σε φέτες την κολοκύθα και της αφαιρώ τη φλούδα.
Την κόβω σε ζάρια.
Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε χαμηλή
φωτιά.
Ρίχνω μέσα στη κατσαρόλα την κολοκύθα και την αφήνω να σωταριστεί.
Την ανακατεύω πότε πότε.
Ξεπλένω το ρύζι μέσα σ’ ένα σουρωτήρι και το αφήνω να
στραγγίσει.
Το ρίχνω μέσα στην κολοκύθα και τ’ ανακατεύω.
Όταν μαλακώσει η κολοκύθα, προσθέτω τις σταφίδες και
ανακατεύω.
Τις αφήνω να σωταριστούν για λίγο και σβήνω τη φωτιά.
Προσθέτω τη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύω ξανά.
Πιταράκια
Παίρνω ένα μέρος της ζύμης και το ανοίγω σε μέτριο φύλλο.
Λίγο πιο λεπτό από το παραδοσιακό φύλλο που βάζω στις
πίτες.
Με κουπ πατ ή με ένα πιατελάκι το κόβω σε κύκλους με
διάμετρο 11 εκατοστά.
Βρέχω γύρω γύρω τους κύκλους ελαφρά με νερό, για να
κολλήσουν μεταξύ τους τα δύο μισά του κύκλου και να μη βγει έξω η γέμιση.
Βάζω μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο μισό κύκλο.
Η γέμιση πρέπει να είναι αρκετή ώστε με δυσκολία να
κλείνει το πιταράκι
Σκεπάζω με τον άλλο μισό τη γέμιση και πιέζω να κολλήσουν
τα δυο μέρη του κύκλου.
Τα βάζω σε λαδωμένο και αλευρωμένο ανάβαθο ταψί.
Αλείφω με λάδι τα πιταράκια και τα ψήνω στο φούρνο στην
κάτω σκάλα από κάτω στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Τα αφήνω να ροδίσουν και να μυρίσουν. 35 λεπτά περίπου
είναι αρκετά.
Τα βγάζω από το φούρνο και τα αφήνω να κρυώσουν.
Τους βάζω από πάνω άχνη ζάχαρη και κανέλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου