ΚΟΤΟΠΙΤΑ ΜΕ ΤΟ ΡΥΖΙ
Γέμιση
Yλικά:
1/2 κοτόπουλο 1
κιλό περίπου,
200 γρ ρύζι
καρολίνα,
1 κουταλιά του
γλυκού κόκκους κόλιανδρο,
1 κουταλιά του
γλυκού κόκκους μαύρο πιπέρι,
λίγη ρίγανη και
λίγο θρούμπι,
2 κλαδάκια
φρέσκο δεντρολίβανο ή 1 κ. του γλυκού ξερά φύλλα δεντρολίβανου,
ανάλογο αλάτι,
3 κουταλιές της
σούπας λάδι για το πιλάφι,
200 γρ. φέτα.
Φύλλο
Υλικά:
400 γρ. αλεύρι
για όλες τις χρήσεις + αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων,
2 κουταλιές της
σούπας ελαιόλαδο + 1 φλυτζάνι λάδι για το άλειμα των φύλλων,
1/2 φλυτζάνι γάλα
ή κεφίρ,
1 φακελάκι ξερή
μαγιά.
Εκτέλεση
Γέμιση
Αφαιρώ την προβιά από το κοτόπουλο και το ξεπλένω καλά.
Τρίβω την κοιλιά του με αλάτι και πιπέρι και το ξεπλένω ξανά.
Βάζω σε βαθειά κατσαρόλα το κοτόπουλο και το σκεπάζω με
νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω μέχρι
να σχηματισθεί αφρός.
Με βαθιά κουτάλα μαζεύω τον αφρό από την επιφάνεια της
κατσαρόλας και τον πετώ.
Περιμένω ν’ αρχίσει να κοχλάζει το νερό της κατσαρόλας
και κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Βάζω μέσα σε κάψουλα τον κόλιανδρο, το πιπέρι και τα άλλα
μυρωδικά και τα ρίχνω στην κατσαρόλα.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα και τα κλαδάκια του
δεντρολίβανου.
Προσθέτω στο κοτόπουλο λίγο αλάτι.
Αφήνω το κρέας να βράσει 1,5 ώρα περίπου.
Για να δω αν έχει βράσει το κρέας, καρφώνω μια μακριά
πηρούνα μέσα στο κοτόπουλο.
Αν η πηρούνα καρφώνεται εύκολα και το κρέας ξεκολλά από
τα κόκκαλα, κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Με τη μεγάλη πηρούνα βγάζω το κοτόπουλο από την κατσαρόλα
και το βάζω σ΄ένα ταψάκι.
Βάζω λίγο αλάτι στο κοτόπουλο και το αφήνω να κρυώσει.
Σουρώνω το ζωμό του κρέατος και το μετρώ.
Θα χρησιμοποιήσω μόνο 3 φλυτζάνια από αυτόν.
Φυλάγω στο ψυγείο το ζωμό που περισσεύει για άλλή χρήση.
Βάζω το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω κάτω από τη
βρύση.
Αφήνω το ρύζι να στραγγίσει καλά.
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα 3 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς
και τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα το ρύζι και το ανακατεύω για ν’ αλειφτεί όλο
με λάδι.
Ανακατεύω διαρκώς το ρύζι μέχρι να σωταριστεί και να
γίνει διάφανο.
Προσθέτω τα 3 φλυτζάνια του ζωμού στο ρύζι και ανακατεύω.
Αφήνω το πιλάφι να μισοβράσει και μετά το αποσύρω από τη
φωτιά.
Καθαρίζω το κοτόπουλο από τα λίπη, τους τένοντες και τα
κόκκαλα.
Παίρνω μόνο το καθαρό κρέας και όλα τα άλλα τα πετώ.
Ψιλοκόβω το κρέας μέσα στο πιλάφι.
Τρίβω με τα χέρια μου την φέτα μέσα στο πιλάφι και
ανακατεύω.
Η γέμιση δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνή.
Αν δω ότι η γέμιση μου είναι στεγνή, προσθέτω μισό
φλυτζάνι ζωμό ή και περισσότερο αν χρειάζεται.
Αφήνω σε μια άκρη τη γέμιση.
Για την πίτα μου χρησιμοποιώ ταψί με διαστάσεις 28Χ37Χ5
εκατοστά.
Φύλλο
Βάζω το αλεύρι μέσα σ’ ένα μπολ.
Ανοίγω μια τρύπα στη μέση και ρίχνω μέσα το λάδι και το κεφίρ.
Διαλύω τη μαγιά σε ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό.
Ρίχνω τη μαγιά μέσα στο αλέυρι και μαλάσσω τα υλικά αυτά.
Προσθέτω όσο χλιαρό νερό χρειάζεται μέχρι να επιτύχω κανονική
ζύμη που δεν κολλά στα χέρια.
Ζυμώνω καλά τη ζύμη.
Τυλίγω γύρω γύρω το μπολ με τη ζύμη με διαφανή μεμβράνη
και από πάνω από αυτήν σκεπάζω με καθαρή χνουδωτή .
Αφήνω το μπολ σε ζεστό μέρος για να ξεκουραστεί η ζύμη
και ν’ ανέβει.
Συνήθως τη ζύμη την ετοιμάζω από το προηγούμενο βράδυ και
το πρωί είναι φουσκωμένη έτοιμη.
Άνοιγμα φύλλου
Χωρίζω τη ζύμη σε δύο μέρη.
Για το φύλλο της βάσης χρειάζομαι λίγο περισσότερη ζύμη
από ότι για το φύλλο που σκεπάζει την πίτα.
Ανοίγω ένα μεγάλο φύλλο στο σχήμα του ταψιού μου.
Αλείφω το φύλλο με λάδι και το πασπαλίζω με αλεύρι.
Διπλώνω στα δύο το φύλλο αυτό.
Αλείφω με λάδι την πάνω επιφάνει του διπλωμένου φύλλου
και την πασπαλίζω με αλεύρι.
Ανοίγω αυτό το τετραπλό φύλλο στο σχήμα του ταψιού μου.
Φροντίζω το φύλλο μου να είναι λίγο μεγαλύτερο από τη βάση του.
Πρέπει να είναι μεγαλύτερο για να φτάσει να σκεπάσει τα πλαϊνά
του ταψού όταν το τοποθετήσω μέσα σ΄αυτό .
Λαδώνω το ταψί και το πασπαλίζω με αλεύρι.
Βάζω το φύλλο που έχω ανοίξει μέσα στο ταψί και το κολλάω
με νερό στα πλάγια του ταψιού.
Βάζω τη γέμιση και την απλώνω ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο
της βάσης.
Ανοίγω κατά τον ίδιο τρόπο και το φύλλο με το οποίο θα
σκεπάσω την πίτα.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια και την αλείφω από πάνω με
λάδι.
Βάζω την πίτα στην κάτω σχάρα του φούρνου.
Ψήνω στους 160 βαθμούς Κελσίου για 1 ώρα περίπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου