ΛΑΧΑΝΙKA ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΤΥΡΙΩΝ
Υλικά:
600 γρ.
γλυκοκολοκύθα,
2 καρότα,
2 πιπεριές
πράσινες,
2 πιπεριές
φλωρίνης,
2 μέτριες
πατάτες,
3 μεγάλα
κρεμμύδια,
6 σκελίδες
σκόρδα,
1/2 ματσάκι μαϊντανό,
150 γρ. λάδι,
ρίγανη, αλάτι,
2-3 φέτες φρέσκο
ανανά,
1 φινόκιο
ψιλοκομμένο,
1 μελιτζάνα
κομμένη ζάρια,
1/2 κιλό ντοματίνια κόκκινα,
2 πράσα,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Κρέμα τυριών
1/2 κιλό
γιαούρτι στραγγιστό,
1/2 κιλό ανάλατο ανθότυρο μαλακό ή μυζήθρα γλυκιά ή άλλο ανάλατο τυρί,
200 γραμμάρια
γραβιέρα τριμμένη,
300 γραμμάρια
φέτα,
80 γραμμάρια λάδι
ελιάς.
Εκτέλεση
Χρησιμοποιώ το βαθύ ταψί της ηλεκτικής κουζίνας με διαστάσεις
31Χ41X6
εκατοστά.
Κόβω την κολοκύθα σε κομμάτια λίγο μεγαλύτερα από ένα
ζάρι.
Κόβω τα καρότα σε κυκλικά κομμάτια με πάχος μισό εκατοστό.
Κόβω κάθε πιπεριά στη μέση και αφαιρώ το κοτσάνι και τα
σπόρια της.
Κόβω κάθε πιπεριά σε 4-6 κομμάτια.
Καθαρίζω τις πατάτες, τις ξεπλένω και τις κόβω σε κομμάτια
που έχουν το μέγεθος ζαριού.
Καθαρίζω τα σκόρδα και κόβω κάθε σκελίδα σε τρία κομμάτια.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια. Τα ξεπλένω και τα κόβω σε
δακτυλίους πάχους μισού εκατοστού.
Ρίχνω όλα τα κομμένα λαχανικά μέσα στο ταψί.
Καθαρίζω τον μαϊιντανό. Τον ξεπλένω καλά και τον ψιλοκόβω
μέσα στο ταψί.
Ξεπλένω το φινόκιο και το κόβω μικρά κομμάτια μέσα στο
ταψί.
Κόβω τις φέτες του ανανά σε μικρά κομμάτια μέσα στο ταψί.
Ξεπλένω τη μελιτζάνα και την κόβω σε ζάρια και την
προσθέτω στο ταψί.
Καθαρίζω τα πράσα και τους αφαιρώ τρία εξωτερικά φύλλα.
Τα κόβω σε κύκλους πάχους 1 εκατοστού.
Τα πλένω πολύ καλά και τα βάζω μέσα στ’ αλλα λαχανικά.
Ρίχνω μέσα στο ταψί λάδι, αλάτι, ρίγανη και ανακατεύω,
ώστε να λαδωθούν και να αλατιστούν όλα καλά.
Προσθέτω 1/3 φλυτζανιού νερό και ελάχιστη καυτερή
πιπεριά.
Δεν χρειάζεται περισσότερο νερό γιατί τα λαχανικά
κατεβάζουν πολύ νερό.
Σκεπάζω το ταψί με αντικολλητική κόλλα ψησίματος.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω. Ψήνω στους
250 βαθμούς Κελσίου 40 έως 50 λεπτά.
Ξεπλένω τα ντοματίνια.
Ξεσκεπάζω τα λαχανικά και τα ανακατεύω.
Προσθέτω τα ντοματίνια στο ταψί και τα χώνω με την κουτάλα ανάμεσα στ' άλλα λαχανικά.
Σκεπάζω ξανά τα λαχανικά με την αντικολλητική κόλλα ψησίματος.
Σκεπάζω ξανά τα λαχανικά με την αντικολλητική κόλλα ψησίματος.
Τα αφήνω να ψηθούν 20 λεπτά ακόμη.
Ετοιμάζω την κρέμα τυριών.
Κρέμα τυριών
Ανακατεύω το γιαούρτι, το λάδι και τη γραβιέρα.
Τρίβω μέσα σ’αυτό το μείγμα με τα χέρια μου τη μυζήθρα
και τη φέτα και τ’ ανακατεύω όλα καλά.
Σουρώνω λίγο ζουμί από τα λαχανικά μέσα σ' ένα φλυτζάνι.
Ανακατεύω το ζουμί των λαχανικών με το μείγμα των τυριών.
Η σάλτσα πρέπει να γίνει σαν πηχτή κρέμα.
Αν το ζουμί των λαχανικών δε φτάνει για ν' αραιώσει το μείγμα
των τυριών, προσθέτω λίγη κέρμα γάλακτος.
Απλώνω την κρέμα αυτή πάνω από τα λαχανικά σε μια
ομοιόμορφη στρώση.
Βάζω το ταψί ξανά στο φούρνο στη μεσαία σχάρα και ψήνω 20 λεπτά ακόμη.
Όταν ψηθούν τα τυριά, παίρνουν σκούρο μπεζ χρώμα.
Για να μπορώ να κόψω το φαγητό σε μερίδες, πρέπει να το
αφήσω να κρυώσει λίγο, για να σφίξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου