Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Ψαρόσουπα με λαχανικά



                                                                                                                                                       
ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 μέτριες πατάτες,
5 καρότα,
1/2 κιλό μικρά κολοκυθάκια,
1 μεγάλο ψάρι περίπου1300-1500 γρ, ή 1300 γρ. φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου, ή 1300 γρ. φιλέτα άλλων ψαριών ανακατεμένων ( τα ψάρια μπορεί να είναι είτε φρέσκα, είτε κατεψυγμένα),
1 σελινόριζα και φύλλα σέλινου ή φύλλα από σέλερυ,
3 μέτρια λεμόνια,
80 γρ. ρύζι καρολίνα ή ρύζι αρμπόριο,
70 ml ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζω 3 λίτρα νερό. Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Καθαρίζω ένα κρεμμύδι, το κόβω σε μεγάλες φέτες και το ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Το αφήνω να βράσει μερικά λεπτά.
Καθαρίζω και πλένω μια πατάτα και ένα καρότο και τα κόβω μέσα στην κατσαρόλα.  
Πλένω 3 κολοκυθάκια, τους αφαιρώ τα δύο άκρα και τα κόβω σε μικρά κομμάτια.
Τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα μαζί με δυο κλωναράκια σέλινο.
Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν όλα μαζί για 5-6 λεπτά.
Καθαρίζω το ψάρι από τα λέπια και τα εντόσθια και το πλένω καλά.
(Τα μεγάλα ψάρια τα καθαρίζουν και οι ψαράδες πρέπει όμως να τους το ζητήσετε).
Βάζω το ψάρι μέσα στην κατσαρόλα με τα λαχανικά και προσθέτω αλάτι και ελάχιστο πιπέρι.
Το αφήνω να βράσει για 10 λεπτά περίπου.
Το παρακολουθώ να μην παραβράσει. Αν δεν προσέξω και βράσει περισσότερο από ότι χρειάζεται, διαλύεται.
Όταν αρχίσει να σκάζει λίγο το δέρμα του και το ψάρι να ξεκολλά από την ραχοκοκκαλιά του, είναι έτοιμο και πρέπει να βγεί από την κατσαρόλα.
Το βγάζω προσεκτικά με τρυπητή φαρδιά σπάτουλα σε μία πιατέλα σερβιρίσματος.
Βγάζω επίσης και τα λαχανικά που έβρασαν μαζί με το ψάρι και τα τοποθετώ στα πλάγια του ψαριού.
Είτε χρησιμοποιήσω ολόκληρο ψάρι, είτε χρησιμοποιήσω φιλέτα διαφόρων ψαριών καλό είναι να σουρώνω το ζωμό του ψαριού.  
Περνώ το ζ ωμό που υπάρχει μέσα στην κατσαρόλα από σουρωτήρι, για να αφαιρεθεί κάθε κόκκαλο που υπάρχει μέσα σ’ αυτό.
Σ’ ένα μικρό κατσαρόλι βάζω ένα φλυτζάνι από το ζωμό του ψαριού και το αφήνω σε μιαν άκρη. Θα χρησιμοποιήσω το ζωμό για να φτιάξω λαδολέμονο για το ψάρι.
Βάζω σε καθαρή κατσαρόλα τον υπόλοιπο σουρωμένο ζωμό του ψαριού και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά, για να βράσει.
Καθαρίζω τα υπόλοιπα κρεμμύδια, τα κόβω σε μεγάλες φέτες και τα ρίχνω στο ζωμό που βράζει. Τα αφήνω να βράσουν 5-6 λεπτά.
Καθαρίζω και πλένω τις πατάτες, τα καρότα και τα κολοκύθια.
Τα κόβω όλα σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τα βάζω μέσα στο ζωμό που βράζει.
Αφαιρώ τη φλούδα της σελινόριζας, την πλένω και την κόβω σε μικρά κομμάτια.
Πλένω καλά τα φύλλα του σέλινου, για να φύγει το χώμα που είναι κολλημένο πάνω τους.
Κόβω τα φύλλα αυτά σε μικρότερα κομμάτια.
Βάζω στην κατσαρόλα τα κομμάτια από τα φύλλα του σέλινου καθώς και τα κομμάτια  της σελινόριζας.
Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν για 15-20 λεπτά και μετά ρίχνω μέσα  80 γρ. ρύζι καρολίνα ή ρύζι αρμπόριο, καλά πλυμένο.
Αφήνω τη σούπα να βράσει ώσπου να χυλώσει το ρύζι.
Λίγο πριν την κατεβάσω από τη φωτιά,  προσθέτω 50 ml ελαιόλαδο και το χυμό από 1,5 λεμόνι.
Δοκιμάζω τη γεύση και άν χρειάζεται προσθέτω αλάτι ή λεμόνι.    

 Λαδολέμονο
Χτυπώ το ζωμό του ψαριού που έχω κρατήσει μέσα στο κατσαρόλι, με το χυμό 1,5 λεμονιού.
 Προσθέτω στο ζωμό 20 ml ελαιόλαδο και αλάτι αν χρειάζεται.
Τα χτυπώ όλα αυτά μαζί με το σύρμα.
Όταν σερβίρω το ψάρι σε ατομικά πιάτα, το περιλούζω με το λαδολέμονο αυτό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου