Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Μακαρονάδα παραδοσιακή νηστήσιμη


ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ
Υλικά:
5-6 ώριμες μεγάλες ντομάτες,
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
10 σκελίδες σκόρδο,
150 γρ. ελαιόλαδο,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
αλάτι, ρίγανη,
1 φύλλο δάφνης,
100 γρ ελιές χωρίς κουκούτσι ξυδάτες (μπορείτε ν’ αγοράσετε ελιές καλαμών και να τους βγάλετε το κουκούτσι),
1 πακέτο σπαγγέτι ή λιγκουίνια του μισού κιλού no 7 ή οποιοδήποτε άλλο ζυμαρικό θέλετε,
250 γρ Κρητικό ανθότυρο για μακαρόνια τριμμένο ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα ή άλλο αλμυρό τυρί τριμμένο,
100 γρ τυρί φέτα.
Το τυρί το βάζουν αυτοί που δεν νηστεύουν.
Όσοι νηστεύουν μπορούν να παραλείψουν το τυρί.

Εκτέλεση
Σάλτσα
Καθαρίζω τα κρεμμύδια, τα ξεπλένω και τα κόβω σε κυδωνάτες φέτες, όπως κόβω τις πατάτες τις τηγανιτές.
Κάθε κρεμμύδι το κόβω σε 8-10 κομμάτια.
Καθαρίζω  τα σκόρδα.
Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω όπως τα κρεμμύδια.
Βάζω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και το τοποθετώ πάνω από μέτρια φωτιά.
Ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα σωτάρω μέχρι να ξανθίνουν.
Προσθέτω την ντομάτα, το αλάτι, την καυτερή πιπεριά και το φύλλο της δάφνης.
Ανακατεύω τη σάλτσα πότε πότε. Χρειάζεται μισή ώρα περίπου να ετοιμαστεί.
Λίγο πριν την κατεβάσω από τη φωτιά, ρίχνω μέσα στο τηγάνι τις μισές ελιές.
Αφήνω να βράσει ένα λεπτό ακόμη η σάλτσα και κατεβάζω από τη φωτιά.

Μακαρόνια
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζω 4 λίτρα νερό.
Βάζω την κατσαρόλα πάνω σε δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Ρίχνω μέσα στο νερό που βράζει αλάτι και τα μακαρόνια που προτιμώ. Τα ανακτεύω αμέσως καλά για να μην κολλήσουν.
Αφήνω τα μακαρόνια να βράσουν για 8 λεπτά περίπου ή όσο χρειάζεται για να γίνουν όπως τα προτιμώ.
Σουρώνω τα μακαρόνια σ’ ένα σουρωτό και περιμένω να στραγγίσουν καλά.
Γέρνω λίγο το τηγάνι που  έχει μέσα τη σάλτσα και περιμένω το λάδι να πάει στο πάνω μέρος του τηγανιού.
Με κουτάλι σούπας παίρνω 4 κουταλιές λάδι και 2 κουταλιές σάλτσα και τα ρίχνω μέσα στα μακαρόνια. Ανακατεύω καλά.
Το λάδι εμποδίζει τα μακαρόνια να κολλήσουν.
Προσθέτω στα μακαρόνια τις υπόλοιπες ελιές.
Σερβίρω τα μακαρόνια σε βαθειά πιάτα.
Σε κάθε πιάτο βάζω πάνω από τα μακαρόνια 4 κουταλιές της σούπας σάλτσα και πάνω από αυτήν βάζω φέτα και τυρί τριμμένο.
Ο Κρητικός ανθότυρος πάει πολύ σ’ αυτήν την μακαρονάδα.                                                                                                                                                     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου