ΣΥΝΑΓΡΙΔΑ «Α ΛΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΑ»
Για το φαγητό
αυτό χρησιμοποιώ φρέσκια ή κατεψυγμένη συναγρίδα.
Αυτό το πιάτο συνοδεύει
επίσημα δείπνα.
Είναι όμορφο σε
πιατέλα σερβιρίσματος, διακοσμημένο με διάφορα λαχανικά ψιλοκομμένα.
Υλικά:
1 συναγρίδα 1,5 κιλό
περίπου,
4 κουταλιές
της σούπας λάδι ελιάς,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
4 μεγάλα καρότα,
3 μέτριες
πατάτες,
6 μικρά ή μέτρια
κολοκυθάκια,
μερικά κλαδάκια
σέλινο,
300 γρ.
μαγιονέζα έτοιμη ή σπιτική,
1 κοφτό κ. του γλυκού
κόλιανδρο τριμμένο,
1 κοφτό κ. του
γλυκού σκόνη μουστάρδα ή κανονική μουστάρδα,
αλάτι και πιπέρι.
Σούπα
Υλικά:
50 γραμμάρια
ρύζι,
το χυμό ενός
λεμονιού,
3 κλαδάκια
δεντρολίβανο,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Εκτέλεση
Πρώτη συνταγή
Καθαρίζω τα λαχανικά και τα βάζω σ’ ένα μπολ με νερό.
Καθαρίζω τη συναγρίδα από τα λέπια και τα εντόσθια.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 2 λίτρα νερό και ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και περιμένω
να βράσει.
Αφήνω τα κρεμμύδια να βράσουν τρία λεπτά και μετά ρίχνω
μέσα τις πατάτες, τα καρότα, το σέλινο, τα κολοκυθάκια και 3 κουταλιές της σούπας λάδι ελιάς.
Τα κολοκυθάκια τα κόβω στη μέση, τα καρότα σε κυλίνδρους
μήκους 3 εκατοστών και τις πατάτες σε 4 κομμάτια την κάθε μια.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι και λίγο πιπέρι.
Αφήνω τα λαχανικά να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα και τα βάζω σε πιατέλα.
Ρίχνω μέσα στη κατσαρόλα με το ζωμό των λαχανικών, τη συναγρίδα.
Αν είναι πολύ μακρύ το ψάρι και δεν χωρά στην κατσαρόλα,
το κόβω στη μέση.
Βράζω το ψάρι 15 λεπτά περίπου.
Όταν το ψάρι
βράσει, αρχίζει να διαλύεται.
Το βγάζω προσεχτικά, για να μη διαλυθεί εντελώς και το
βάζω σε ένα ταψάκι.
Το αλατίζω ελαφρά και το αφήνω σε μιαν άκρη να κρυώσει.
Φυλάσσω το ζωμό του ψαριού, για να κάνω τη σούπα.
Καθαρίζω προσεκτικά το ψάρι από το δέρμα και τα κόκκαλα
του.
Βάζω το καθαρισμένο ψάρι σ’ ένα μπολ.
Προσέχω να μη μείνει κανένα κόκκαλο χωμένο μέσα στη μάζα του
ψαριού.
Ψάχνω πολύ προσεκτικά τη μάζα του ψαριού με τα δάχτυλά
μου, για να μη μου ξεφύγει κανένα κόκκαλο και το καταπιεί κανείς.
Βάζω στο καθαρισμένο ψάρι αλάτι, ελάχιστο πιπέρι, τον
κόλιανδρο και τη σκόνη της μουστάρδας.
Τ’ ανακατεύω όλα μ' ένα πηρούνι ελαφρά.
Σουρώνω μισό φλυτζανάκι του καφέ ζωμό ψαριού και τον
προσθέτω στο καθαρισμένο ψάρι.
Βάζω επίσης μέσα στο μπόλ με το ψάρι το χυμό ενός
λεμονιού, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και 3-4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα.
Μαλάσσω το ψάρι με τα υλικά αυτά, μέχρι να πετύχω ένα ομοιόμορφο
μείγμα.
Δοκιμάζω τη γεύση του. Αν είναι πολύ στεγνό, προσθέτω
λίγο ακόμη ζωμό σουρωμένο.
Διορθώνω το αλάτι
και το λεμόνι προσθέτοντας κι άλλο, αν χρειάζεται.
Τοποθετώ το καθαρισμένο ψάρι σε στενόμακρη πιατέλα
σερβιρίσματος και του δίνω σχήμα ψαριού.
Καλύπτω όλο το ψάρι που έφτιαξα μ’ ένα λεπτό στρώμα μαγιονέζας.
Το ψάρι μου μοιάζει να έχει δέρμα από μαγιονέζα.
Για μάτια κολλώ στο κεφάλι του δυο μικρές ροδέλες από
καρότο.
Φτιάχνω την ουρά του ψαριού διχαλωτή.
Χρησιμοποιώ τα μισά από τα λαχανικά που έβρασα στην αρχή,
για να διακοσμήσω το ψάρι.
Τα υπόλοιπα λαχανικά θα τα βάλω στη σούπα του ψαριού.
Τα υπόλοιπα λαχανικά θα τα βάλω στη σούπα του ψαριού.
Κόβω τα βρασμένα κολοκυθάκια σε μικρά κομμάτια που τα βάζω πάνω από την μαγιονέζα,
σα λέπια ψαριού.
Με λαχανικά σχηματίζω επίσης και τα πλαϊνά πτερύγια του ψαριού.
Δεύτερη συνταγή
Μπορώ να ετοιμάσω
το ψάρι και μ’ ένα άλλο τρόπο.
Αγοράζω τη συναγρίδα και την ξεπλένω.
Όπως είναι ολόκληρη, χωρίς να την καθαρίσω, την αλείφω με
λάδι ελιάς.
Την τυλίγω καλά σε λαδόκολα και την ψήνω στους 180
βαθμούς Κελσίου για μια ώρα.
Την καθαρίζω από τα κόκκαλα, τα εντόσθια και το δέρμα.
Βάζω το καθαρισμένο ψάρι σ’ ένα μπολ και συνεχίζω όπως
περιγράφω παραπάνω.
Γαρνίρω το ψάρι με λαχανικά τουρσί.
Σούπα
Το ψάρι μπορώ να το συνοδεύσω με ψαρόσουπα ή να το
προσφέρω σκέτο.
Όταν θέλω να προσφέρω μαζί με το ψάρι σούπα, τη φτιάχνω.
Παίρνω μια καθαρή κατσαρόλα και σουρώνω μέσα σ’ αυτήν το
ζωμό του ψαριού.
Αυτό είναι απαραίτητο, για να απομακρυνθούν τα ψαροκόκκαλα
που υπάρχουν μέσα σ’ αυτόν.
Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και περιμένω να βράσει
ξανά ο ζωμός του ψαριού.
Ξεπλένω το ρύζι και το ρίχνω μέσα στο ζωμό .
Το αφήνω να βράσει 10 λεπτά περίπου.
Όταν μαλακώσει το ρύζι, ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα βρασμένα
λαχανικά που δε χρησιμοποίησα στη διακόσμηση του ψαριού.
Τα αφήνω να βράσουν μαζί με το ρύζι 3 λεπτά.
Τ’ ανακατεύω, για να μην κολλήσουν.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα λίγο αλάτι, ελάχιστη κόκκινη
πιπεριά, το δεντρολίβανο.
Ρίχνω μέσα το χυμό ενός λεμονιού.
Δοκιμάζω τη γεύση και αν είναι σωστή κλείνω τη φωτιά.
Αν θέλω, μπορώ να περάσω τα λαχανικά από το βλέντερ και
να κάνω τη σούπα βελουτέ.
Αυτή η συνταγή βγάζει 5-6 πιάτα σούπας και αρκετό ψάρι
για 5-6 άτομα.
Η συναγρίδα δε συνοδεύεται πάντα από σούπα.
Στα επίσημα γεύματα προσφέρεται σαν έδεσμα ψαριού χωρίς σούπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου