Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κιμά


ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΜΕ ΑΜΠΕΛΟΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΚΙΜΑ
Υλικά:
600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά,
140 γρ. ρύζι ρύζι καρολίνα,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
1 ματσάκι άνηθο,
350 γρ. φρέσκα αμπελόφυλλα ή συντηρημένα σε άλμη,
Το χυμό από 1,5 μεγάλο λεμόνι,
λίγο κίμινο τριμμένο,
λίγο κόλιανδρο τριμμένο,
ανάλογο αλάτι και πιπέρι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά,
180 γρ. ελαιόλαδο +60 γρ. ελαιόλαδο που μπαίνει μέσα στον κιμά.

Εκτέλεση
Πλένω καλά τα αμπελόφυλλα και τα σουρώνω.
Σε μια κατσαρόλα έχω βάλει νερό και βράζει.
Χωρίζω τα πλυμένα αμπελόφυλλα σε τρία μέρη.
Ρίχνω την πρώτη παρτίδα από τα αμπελόφυλλα αυτά μέσα στο νερό που βράζει και τ’ αφήνω δυο λεπτά να μαραθούν και να αλλάξει το χρώμα τους.
Τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα σ’ ένα ταψάκι και τ’ αφήνω να κρυώσουν.
Συνεχίζω κατά τον ίδιο τρόπο και με τα υπόλοιπα αμπελόφυλλα.

Γέμιση
Βάζω στο multi δύο κρεμμύδια και τα ψιλοκόβω.
Αλατίζω τον κιμά και τον ανακατεύω, για να πάει το αλάτι παντού.
Ρίχνω στον κιμά τα 60 γρ. ελαιόλαδο και τον μαλάσσω καλά.
Ρίχνω τα κομμένα κρεμμύδια μέσα στον κιμά και το μαλάσσω καλά.
Καθαρίζω τον άνηθο και τον πλένω.
Ψιλοκόβω τον άνηθο μέσα στον κιμά και τα μαλάσσω όλα ξανά.
Πλένω καλά το ρύζι με νερό μέσα σ’ ένα σουρωτήρι.
Αφήνω το ρύζι να στραγγίσει και το βάζω στον κιμά. Μαλάσσω όλα τα υλικά μαζί.

Τύλιγμα
Απλώνω ένα αμπελόφυλλο στην αριστερή μου παλάμη και το ανοίγω καλά.
Βάζω στη μέση του φύλλου μια κουταλιά του γλυκού γέμιση.
Διπλώνω το φύλλο αριστερά δεξιά να σκεπαστεί η γέμιση και μετά τυλίγω σε κύλινδρο σφίγγοντας τη γέμιση.
Τοποθετώ τα ντολμαδιάκια σε κατσαρόλα το ένα δίπλα στο άλλο.
Συνεχίζω το τύλιγμα μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Αν περισσέψουν φύλλα τα απλώνω πάνω από τα ντολμαδάκια σαν σκέπασμα.
Κόβω τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε ροδέλες τις οποίες βάζω πάνω από τα φύλλα και τα ντολμαδάκια σαν σκέπασμα.
Βάζω ένα κεραμικό πιάτο μέσα στην κατσαρόλα πάνω από τα ντολμαδάκια.
Το πιάτο με το βάρος του βοηθά τα ντολμαδάκια να διατηρήσουν το σχήμα τους.
Προσθέτω βραστό νερό μέχρι να βυθιστεί το πιάτο μέσα σ’ αυτό.
Ρίχνω το υπόλοιπο λάδι πάνω στο νερό.
Προσθέτω και ανάλογο αλάτι και ελάχιστη καυτερή πιπεριά.
Βράζω τα ντολμαδιάκια μισή ώρα πάνω σε μέτρια φωτιά. Προσθέτω το ζουμί από 1,5 λεμόνια και βράζω ακόμα μισή ώρα.
Δοκιμάζω τα ντολμαδάκια κι αν χρεάζεται διορθώνω τη γεύση προσθέτοντας αλάτι ή λεμόνι.
Εγώ δεν αυγοκόβω τα ντολμαδάκια γιατί δεν μου αρέσουν έτσι.
Πολλοί άνθρωποι όμως κάνουν αυγολέμονο και περιχύνουν με αυτό τα ντολμαδάκια.
Όταν σκοπεύουμε να κάνουμε αυγολέμονο, δε βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα λεμόνι, αλλά το προσθέτουμε στο τέλος.
Περιγράφω παρακάτω πως γίνεται το αυγολέμονο.

Αυγολέμονο
Χτυπώ 2 αυγά καλά και προσθέτω μέσα σ’ αυτά λίγο λίγο το ζουμί από 1,5 λεμόνι, ενώ συνεχίζω το χτύπημα.
Με βαθιά κουτάλα παίρνω ζουμί από τα ντολμαδάκια και το ρίχνω λίγο λίγο μέσα στο αυγό.
Ανακατεύω διαρκώς με το σύρμα το αυγό, για να ψηθεί με το καυτό  ζουμί και να μην κόψει το αυγολέμονο.
Κατεβάζουμε την κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια από τη φωτιά.  
Ρίχνω το αυγολέμονο πάνω από τα ντολμαδάκια και τα περιλούζομε με αυτό.
Κουνώ την κατσαρόλα αριστερά και δεξιά για να πάει η σάλτσα παντού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου