Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Πορτοκαλόπιτα


ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ
Υλικά:
250 γρ. λάδι ελιάς,
300 γρ. ζάχαρη,
500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
5 αυγά,
1 ολόκληρο baking powder,
1 κουταλιά του γλυκού μαχλέπι,
1 κουταλιά του γλυκού μαστίχα,
260 γρ. πορτοκάλι βρασμένο και πολτοποιημένο.

Γλάσο μαύρης κουβερτούρας
Υλικά:
200 γρ. κουβερτούρας 52% κακάο,
80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
2 κουταλιές της σούπας κονιάκ. 
Εκτέλεση
Βάζω σε μια μική και βαθειά κατσαρόλα 3 ολόκληρα πορτοκάλια και τα σκεπάζω με νερό.
Τα βράζω σε δυνατή φωτιά, ώσπου να μαλακώσουν.
Όταν ετοιμαστούν, τα βγάζω από την κατσαρόλα και τα αφήνω να κρυώσουν.
Κόβω κάθε πορτοκάλι στα τέσσερα.
Αφαιρώ από κάθε κομμάτι του πορτοκαλιού τα σπόρια και τις άσπρες ίνες που έχει στο κέντρο του.
Δεν αφαιρώ την ψίχα του πορτοκαλιού.
Ψιλοκόβω τα πορτοκάλια στο multi και τα πολτοποιώ.
Ζυγίζω 260 γρ. πολτοποιημένο πορτοκάλι και το βάζω σ’ ένα μπολ.
Βάζω στο μπολ του μίξερ τη ζάχαρη.
Ρίχνω ένα αυγό στο μίξερ και χτυπώ το αυγό και τη ζάχαρη στη χαμηλή ταχύτητα για λίγο.
Συνεχίζοντας το κτύπημα προσθέτω ένα ένα τα αυγά.
Ανεβάζω την ταχύτητα του μίξερ και τα χτυπώ όλα μαζί για 5 λεπτά ακόμη.
Ρίχνω μέσα στο πολτοποιημένο πορτοκάλι το λάδι, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
Χτυπώ με το σύρμα τα υλικά αυτά μέχρι να ανακατευτούν πολύ καλά.
Ρίχνω τα υλικά αυτά μέσα στ’ αυγά.
Ανακατεύω το αλεύρι με την baking powder και το κοσκινίζω πάνω στο μείγμα των αυγών.
Ανακατεύω με το σύρμα τα υλικά αυτά, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτω μέσα στο χυλό αυτό 70 γρ. σταγόνες σοκολάτας.
Βουτυρώνω και αλευρώνω μια φόρμα του κέικ.
Βάζω το χυλό μέσα στη φόρμα.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 150ο Κελσίου.
Τοποθετώ τη φόρμα στην κάτω σχάρα του φούρνου και ψήνω το κέικ στους 150ο για μια ώρα και παραπάνω αν χρειαστεί.
Για να ελέγξω αν έχει ψηθεί το κέικ, καρφώνω ένα μαχαίρι μέσα στη μάζα του.
Βγάζω το μαχαίρι και κοιτάζω αν είναι καθαρό ή αν έχει χυλό κολλημένο πάνω του.
Αν το μαχαίρι δεν είναι καθαρό το κέικ θέλει κι’ άλλο ψήσιμο.
Όταν ψηθεί το κέικ το βγάζω από το φούρνο. Το αφήνω να κρυώσει.
Αφού κρυώσει, γυρνώ τη φόρμα ανάποδα σε πιατέλα σερβιρίσματος και αφαιρώ τη φόρμα.
Μπορώ να διακοσμήσω το κέικ με γλάσο μαύρης ή άσπρης σοκολάτας.

 Γλάσο σοκολάτας
Βάζω σε μικρή αντικολλητική κατσαρόλα ή σε αντικολλητικό τηγάνι την κρέμα γάλακτος, τη σπασμένη κουβερτούρα και το κονιάκ.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ σιγανή φωτιά και ζεσταίνω τα υλικά αυτά.
Μετά από λίγο η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει.
Ανακατεύω διαρκώς μέχρι να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει πηχτό γλάσο.
Αν είναι πολύ πηχτό το γλάσο, προσθέτω λίγη κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει όσο αραιό θέλω.
Δεν πρέπει το γλάσο να είναι πολύ αραιό γιατί τότε δεν κολλά στην επιφάνεια του κέικ, αλλά ρέει και φεύγει.

Διακόσμηση
Ρίχνω πάνω στο αναποδογυρισμένο κέικ το γλάσο της σοκολάτας και κάνω με αυτό διάφορα σχήματα.
Το αφήνω να  κρυώσει και μετά βάζω  πάνω από αυτό μερικές μικρές κουταλιές μαρμελάδα πορτοκάλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου