ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΜΕ
ΠΙΛΑΦΙ ΑΣΠΡΟ ΚΑΙ ΦΟΥΞΙΑ
Υλικά:
1/2 κοκόρι
ελευθέρας βοσκής 1,5 κιλό περίπου ή ένα μικρό κοτόπουλο,
2 φλυτζάνια ρύζι
για πιλάφι,
μερικά κλαράκια
δεντρολίβανο,
1 κ. σούπας
κόκκους κόλιανδρο,
1 κ. γλυκού
κόκκους μαύρο πιπέρι,
το χυμό μισού μεγάλου
λεμονιού,
μισό λεμόνι,
80 γρ. λάδι
ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Για το χρώμα
φούξια
Υλικά:
200 γρ. πατζάρια (2 βολβοί ),
3 σκελίδες σκόρδο,
αλάτι,
3 κ. σούπας λάδι ελιάς,
ξύδι μπαλσάμικο.
Εκτέλεση
Ξεπλένω καλά το κοτόπουλο και του βάζω στην κοιλιά αλάτι
και λίγο πιπέρι.
Βάζω σε κατσαρόλα το κρέας και προσθέτω νερό μέχρι να
φτάσει 4 εκατοστά πάνω απ’ αυτό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά.
Λίγο πριν βράσει το κοτόπουλο, σχηματίζεται στην επιφάνεια
του νερού αφρός.
Με κουτάλα αφαιρώ τον αφρό και τον πετώ.
Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια.
Αφήνω το κρέας να σιγοβράζει για μιά ώρα και ένα τέταρτο
περίπου.
Αυτός ο χρόνος είναι συνήθως αρκετός, για να μαλακώσει το
κρέας.
Ελέγχω αν έχει ψηθεί με μια πηρούνα, που την καρφώνω μέσα
σ’ αυτό.
Θέλω το κρέας να ξεκολλά από τα κόκκαλα, αλλά να μη
διαλύεται. Να είναι βρασμένο αλλά να κρατά και λίγο.
Όταν ετοιμαστεί το κρέας, το βγάζω σε πιατέλα
σερβιρίσματος.
Του βάζω λίγο αλάτι και το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Του
βάζω μια καθαρή πετσέτα από πάνω, για να
το κρατηθεί ζεστό.
Το αφήνω σε μιαν άκρη, για να ετοιμάσω το πιλάφι.
Πιλάφι
Περνάω το ζωμό του κοτόπουλου από σουρωτήρι.
Μετρώ το σουρωμένο ζωμό.
Μετρώ το ρύζι να είναι δυο φλυτζάνια και το ξεπλένω καλά.
Το σουρώνω μέχρι να στραγγίσει.
Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια
φωτιά.
Ρίχνω το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα και το ανακατεύω συνεχώς μέχρι να σωταριστεί και να ξανθίνει.
Όταν γίνει διάφανο, ρίχνω στην κατσαρόλα 5 φλυτζάνια ζωμό
κοτόπουλου.
Ανακατεύω και ρίχνω μέσα όσο αλάτι χρειάζεται.
Ξεπλένω ένα λεμόνι και το κόβω στη μέση.
Βγάζω τα σπόρια από το μισό λεμόνι. Το κόβω σε δυο φέτες
και τις ρίχνω μέσα στο πιλάφι.
Το πιλάφι παίρνει άρωμα από τη φλούδα του λεμονιού.
Αφήνω τις φέτες του λεμονιού για 5 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα και μετά τις
βγάζω και τις πετώ.
Αν τις αφήσω για πολύ ώρα, το πιλάφι πικρίζει.
Στίβω το υπόλοιπο λεμόνι και ρίχνω το χυμό του μέσα στο
ρύζι.
Ανακατεύω το πιλάφι και το επιβλέπω, ώσπου να ψηθεί όσο
χρειάζεται.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Πώς φτιάχνεται
το φούξια χρώμα
Καθαρίζω τα πατζάρια.
Κόβω και πετώ τα φύλλα τους.
Κόβω και πετώ τις ρίζες τους.
Ξεπλένω καλά τους βολβούς.
Βάζω σε κατσαρόλα τους βολβούς και τους σκεπάζω με νερό.
Τους βράζω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν πλήρως.
Τους βγάζω από την κατσαρόλα και τους αφήνω να κρυώσουν.
Τους καθαρίζω από τη φλούδα τους.
Κόβω μέσα σ’ ένα μπολ τους βολβούς σε φέτες.
Προσθέτω μισό φλυτζανάκι του καφέ από το νερό μέσα στο
οποίο έβρασαν.
Τους βάζω αλάτι, λάδι, ξύδι.
Καθαρίζω 3 ή 4 σκελίδες σκόρδο και το ψιλοκόβω μέσα στο
μπολ με τα κομμένα πατζάρια.
Ανακατεύω τα πατζάρια και δοκιμάζω τη γεύση τους.
Μετά από λίγο τα πατζάρια κατεβάζουν λίγα υγρά.
Βάζω σ’ ένα άλλο μεγαλύτερο μπολ 2 φλυτζάνια από το
πιλάφι που έβρασα.
Ρίχνω μέσα στο μπολ αυτό 4 κουταλιές της σούπας από το
υγρό των πατζαριών.
Φροντίζω να πάρω και τα σκόρδα και να τα ρίξω στο πιλάφι.
Ανακατεύω το ρύζι και αυτό παίρνει φούξια χρώμα.
Αν θέλω το χρώμα πιο βαθύ φούξια προσθέτω κι άλλο ζουμί
πατζαριών.
Το φούξια πιλάφι είναι πικάντικο.
Είναι καυτερό και ξινό επειδή έχει σκόρδο και ξύδι.
Διακόσμηση
Βάζω στο κέντρο στρογγυλής πιατέλας πιλάφι φούξια.
Γύρω από αυτό βάζω φέτες από πατζάρια.
Στο κέντρο της πιατέλας βάζω καθαρισμένα κομμάτια κρέας.
Μια άλλη ιδέα είναι να βάλω το κρέας στο κέντρο της
πιατέλας και γύρω του να βάλω βουναλάκια άσπρο και φούξια πιλάφι εναλλάξ.
Πάνω από το κρέας βάζω δυο τρεις φέτες πατζάρι για να
τονίσει το χρώμα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου