ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΒΡΑΣΤΟ ΜΕ
ΠΙΛΑΦΙ
Υλικά:
1/2 κοκόρι
ελευθέρας βοσκής 1,5 κιλό περίπου ή ένα μικρό κοτόπουλο,
2 φλυτζάνια ρύζι
για πιλάφι,
μερικά κλαράκια
δεντρολίβανο,
1 κ. σούπας
κόκκους κόλιανδρο,
το χυμό μισού μεγάλου
λεμονιού,
μισό λεμόνι,
80 γρ. λάδι ελιάς,
ανάλογο αλάτι,
2 κομμάτια
λιαστή ντομάτα,
1 κουταλιά του
γλυκού κάπαρη,
ελάχιστη κόκκινη
καυτερή πιπεριά.
Εκτέλεση
Ξεπλένω καλά το κοτόπουλο και του βάζω στην κοιλιά αλάτι
και λίγο πιπέρι.
Βάζω σε κατσαρόλα το κρέας και προσθέτω νερό μέχρι να
φτάσει 4 εκατοστά πάνω απ’ αυτό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά.
Λίγο πριν βράσει το κοτόπουλο, σχηματίζεται στην
επιφάνεια του νερού αφρός.
Με κουτάλα αφαιρώ τον αφρό και τον πετώ.
Χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια.
Αφήνω το κρέας να σιγοβράζει για μιά ώρα και ένα τέταρτο
περίπου.
Αυτός ο χρόνος είναι συνήθως αρκετός για να μαλακώσει το
κρέας.
Ελέγχω αν έχει ψηθεί, με μια πηρούνα που καρφώνω μέσα σ’
αυτό.
Θέλω το κρέας να ξεκολλά από τα κόκκαλα αλλά να μη
διαλύεται. Να είναι βρασμένο αλλά να κράτά και λίγο.
Αν δεν είναι έτοιμο το κρέας το βράζω μέχρι να μαλακώσει.
Αν δεν είναι έτοιμο το κρέας το βράζω μέχρι να μαλακώσει.
Όταν ετοιμαστεί, το βγάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Του βάζω λίγο αλάτι και το σκεπάζω με αλουμινόχαρτο. Του
βάζω μια καθαρή πετσέτα από πάνω, για να
το κρατά ζεστό.
Τ’ αφήνω σε μιαν άκρη, για να ετοιμάσω το πιλάφι.
Πιλάφι
Περνώ το ζωμό του κοτόπουλου από σουρωτήρι.
Μετρώ το σουρωμένο ζωμό.
Μετρώ το ρύζι να είναι δυο φλυτζάνια και το ξεπλένω καλά.
Το σουρώνω μέχρι να στραγγίσει.
Βάζω σε κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια
φωτιά.
Ρίχνω το ρύζι μέσα στην κατσαρόλα και το ανακατεύω,
μέχρι να σωταριστεί και να ξανθίνει.
Όταν το ρύζι γίνει διάφανο, προσθέτω 5 φλυτζάνια
ζωμό κοτόπουλου.
Ανακατεύω και ρίχνω μέσα όσο αλάτι χρειάζεται.
Ξεπλένω ένα λεμόνι και το κόβω στη μέση.
Βγάζω τα σπόρια από το μισό λεμόνι. Το κόβω σε δυο φέτες
και τις ρίχνω μέσα στο πιλάφι.
Το πιλάφι παίρνει άρωμα από τη φλούδα του λεμονιού.
Αφήνω τις φέτες του λεμονιού για 5 λεπτά μέσα στην κατσαρόλα και μετά τις
βγάζω και τις πετώ.
Αν τις αφήσω για πολύ ώρα, το πιλάφι πικρίζει.
Στίβω το υπόλοιπο λεμόνι και ρίχνω το χυμό του μέσα στο
ρύζι.
Ανακατεύω το πιλάφι και το επιβλέπω να ψηθεί όσο
χρειάζεται.
Όταν μαλακώσει αρκετά το σερβίρω μαζί με το κρέας που έχω
βράσει.
Διακόσμηση
Βάζω το κρέας στο κέντρο μιας στρογγυλής πιατέλας.
Γύρω από το κρέας βάζω πιλάφι.
Πάνω στο κρέας βάζω 1 ή 2 κομμάτια λιαστής ντομάτας.
Γύρω από την ντομάτα βάζω μερικά κομμάτια κάπαρης, για να
δώσουν χρώμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου