Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Κατσίκα ή ζυγούρι με λιγκουίνια



ΚΑΤΣΙΚΑ Η ΖΥΓΟΥΡΙ ΜΕ ΛΙΓΚΟΥΙΝΙΑ
Συνταγή για 6 άτομα
Υλικά:
1,5 κιλό κατσίκα ή ζυγούρι,
700 γρ.  λιγκουίνια,
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
600 γρ. ώριμες ντομάτες,
5 σκελίδες σκόρδο,
1 κ.του γλυκού κόκκους κόλιανδρο,
1 κ. του γλυκού κόκκους πιπέρι,
αλάτι, πιπέρι, θρούμπι,
150 γρ. λάδι ελιάς,
200 γρ. κεφαλοτύρι ή ανθότυρο τριμμένο,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπέρια.

Εκτέλεση
Προετοιμασία κρέατος
Αγοράζω το κρέας δυο μέρες πριν.
Προτιμώ κρέας από το λαιμό και το μπροστινό πόδι, γιατί είναι πιο μαλακό.
Ξεπλένω καλά το κρέας.
Του βάζω αλάτι, πιπέρι, ρήγανη και θρούμπι. Το αλείφω γύρω γύρω με λάδι.
Το βάζω στο ψυγείο και το αφήνω δυο μέρες να μαρινάρετε.
Τη δεύτερη μέρα το βράδυ βάζω σε μια κατσαρόλα 5 λίτρα νερό.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και περιμένω το νερό να βράσει.
Μόλις βράσει προσθέτω το μαριναρισμένο κρέας και περιμένω το νερό να βράσει ξανά.
Λίγο πριν βράσει ανεβαίνει στην επιφάνεια του κρέατος αφρός.
Μαζεύω τον αφρό με μια κουτάλα και τον πετώ.
Κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Προσθέτω αλάτι, τους κόκκους του κόλιανδρου και του μαύρου πιπεριού.
Αφήνω το κρέας να βράσει για 1.5-2 ώρες.
Το κατεβάζω από τη φωτιά.
Αφήνω το βρασμένο κρέας όλη τη νύχτα μέσα στο ζωμό του, εκτός ψυγείου.
Αυτό το κάνω γιατί έτσι το κρέας μαλακώνει περισσότερο.
Το επόμενο πρωί βγάζω το κρέας σ’ ένα ταψί. Το καθαρίζω προσεκτικά από τα λίπη, τα κόκκαλα και τους τένοντες. Το αφήνω σκεπασμένο σε μιαν άκρη.
Αν ο ζωμός του κρέατος έχει κρυώσει τότε στην επιφάνεια του ζωμού επιπλέει ένα στρώμα λίπους.
Αν όμως είναι χλιαρός ακόμη, το βάζω στο ψυγείο, για να κρυώσει και να πήξει το λίπος του.
Μαζεύω το λίπος με μια κουτάλα και το πετώ στα σκουπίδια.
 Σουρώνω μέσα σε καθαρή κατσαρόλα το ζωμό. Τον αφήνω σκεπασμένο και θα τον χρησιμοποιήσω αργότερα.

Σάλτσα
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ψιλοκόβω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέσα στη κατσαρόλα και τ΄ ανακατεύω.
Πλένω τις ντομάτες και τις κόβω με μαχαίρι σε πολύ μικρά κομμάτια.
Μόλις σωταριστούν τα κρεμμύδια και μαλακώσουν καλά, ρίχνω μέσα τις ντομάτες. Τις ανακατεύω πότε πότε.
Προσθέτω την καυτερή πιπεριά και ανακατεύω.
Αφήνω τις ντομάτες να βράσουν για 15 λεπτά.
Ρίχνω μέσα τα καθαρισμένα κρέατα και ανακατεύω.
Τα αφήνω να βράσουν 5 λεπτά με την ντομάτα.
Προσθέτω 1 φλυτζάνι σουρωμένο ζωμό κρέατος και τ’ αφήνω όλα μαζί να βράσουν για 15 λεπτά ακόμη.

Λιγκουίνια
Βάζω την κατσαρόλα με το σουρωμένο ζωμό του κρέατος σε δυνατή φωτιά και περιμένω να βράσει ξανά.
Ρίχνω μέσα τα λιγκουίνια και τ’ ανακατεύω για να μην κολλήσουν.
Τ’ αφήνω να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν χωρίς όμως να λασπώσουν.
Αν όταν ετοιμαστούν δεν έχει απορροφηθεί όλος ο ζωμός, τότε τα σουρώνω και φεύγει  ο ζωμός που περισσεύει.  

Σερβίρισμα
Βάζω στη μέση ενός πιάτου μια στρώση λιγκουίνια.
Στο κέντρο του πιάτου βάζω σάλτσα και κρέας.
Γύρω γύρω βάζω τυρί τριμμένο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου