ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
Υλικά:
600 γραμμάρια πλήρες
γάλα,
400 γραμμάρια
κρέμμα γάλακτος 30% λιπαρά,
400 γραμμάρια
γιαούρτι στραγγιστό,
3 κουταλιές της
σούπας κονιάκ,
180 γραμμάρια
λευκή κουβερτούρα,
120 γραμμάρια ζάχαρη,
3 φάκελα τριμμένης
ζελατίνης Γιώτη.
Σως σοκολάτας
Υλικά:
120 γραμμάρια
κρέμα γάλακτος 30% λιπαρά,
200 γραμμάρια
μαύρη κουβερτούρα,
1 κουταλιά κονιάκ
3 αστέρων Μεταξά.
Εκτέλεση
Κρέμα πανακότας
Βάζω σ’ ένα μπρίκι 1/2 φλυτζάνι νερό και ρίχνω μέσα τη
ζελατίνη. Την αφήνω να φουσκώσει για 5
λεπτά.
Ζεσταίνω το μπρίκι σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύω διαρκώς
μέχρι να λιώσει η ζελατίνη.
Βάζω σε κατσαρόλα το γάλα, τη ζάχαρη και την κρέμα
γάλακτος και τα ζεσταίνω. Μόλις αρχίσουν να βράζουν κλείνω τη φωτιά.
Χτυπώ την κουβερτούρα τυλιγμένη όπως είναι στον πάγκο της
κουζίνας και την σπάζω σε μικρά κομμάτια.
Ρίχνω την κουβερτούρα μέσα στο ζεστό γάλα και την ανακατεύω
μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτω τη διαλυμένη ζελατίνη και ανακατεύω.
Ρίχνω το γιαούρτι μέσα στην κατσαρόλα με το γάλα και
χτυπώ το μείγμα με το το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Αδειάζω αυτό το μείγμα σε φόρμα του κέικ διαμέτρου 26
εκατοστών η οποία έχει ένα κύλινδρο τρύπιο στη μέση.
Βάζω το γλυκό στο ψυγείο για να κρυώσει και να πήξει.
Για να βγάλω την πανακότα από την φόρμα βυθίζω τη φόρμα
κατά τα 3/4 σε καυτό νερό.
Αφήνω την φόρμα μέσα στο νερό ένα λεπτό και μετά την
αναποδογυρίζω μέσα σε πατέλα σερβιρίσματος.
Σως σοκολάτας
Βάζω σε ένα μικρό κατσαρόλι την κρέμα γάλακτος και το
κονιάκ και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσουν να βράζουν κλείνω τη φωτιά και ρίχνω μέσα
στην κατσαρόλα τη σπασμένη κουβερτούρα.
Ανακατεύω απαλά με το σύρμα, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.
Αν η σάλτσα μου
γίνει πηχτή και τη θέλω πιο αραιή, προσθέτω γάλα μέχρι να επιτύχω αυτό που
θέλω.
Διακόσμηση
πανακότας
Με ένα κουτάλι ρίχνω ένα μέρος της σως πάνω από την κρέμα
και κάνω νερά και σχήματα της αρεσκείας μου.
Σε κάθε κομμάτι πανακότας που κόβω, μπορώ να προσθέσω κι
άλλη σως μέσα στο πιατάκι που το σερβίρω.
Με κουτάλι παίρνω σάλτσα σοκολάτας και την ρίχνω πάνω από
το γλυκό κάνοντας διάφορα σχήματα.
Ζελέ φρούτου
Πολλές φορές προτιμώ να διακοσμήσω το γλυκό μου με ζελέ κάποιου φρούτου ή με σως φράουλας.
Υλικά για το
ζελέ φρούτου
20 γρ. ζελατίνης
Γιώτη,
1,5 φλυτζάνι
νερό,
1/2 φλυτζάνι
μαρμελάδα φρούτου ή ψιλοκομμένο γλυκό του κουταλιού
Εκτέλεση του
ζελέ
Βάζω σ’ ένα μπρίκι μισό φλυτζάνι νερό και ρίχνω μέσα τη
ζελατίνη. Την ανακατεύω λίγο και την αφήνω να φουσκώσει.
Βάζω μέσα σ’ ένα κατσαρόλι ένα φλυτζάνι νερό και το
ζεσταίνω.
Βάζω μέσα στο κατσαρόλι τη μαρμελάδα ή το γλυκό και τα
αφήνω να βράσουν 2 λεπτά.
Κατεβάζω από τη φωτιά.
Αφήνω να κρυώσει το νερό με τη μαρμελάδα και να γίνουν
χλιαρά.
Ρίχνω μέσα τη φουσκωμένη ζελατίνη και την ανακατεύω να
διαλυθεί.
Αφήνω αυτό το μείγμα να κρυώσει εντελώς.
Ρίχνω πάνω από την παγωμένη πανακότα αυτό το ζελέ που
πήζει αμέσως.
Σως φράουλας
Υλικά:
500 γραμμάρια
φράουλες.
120 γραμμάρια
ζάχαρη.
1 σακουλάκι
ζελατίνη.
Εκτέλεση της σως
φράουλας
Πολτοποιώ τις φράουλες στο multi.
Βάζω σ’ ένα μπρίκι 1/4 φλυτζανιού νερό.
Ρίχνω μέσα στο νερό τη ζελατίνη και την αφήνω να
φουσκώσει.
Βάζω τις πολτοποιημένες φράουλες σε μια μικρή κατσαρόλα
μαζί με τη ζάχαρη και τις βράζω για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Κατεβάζω τις φράουλες από τη φωτιά και ρίχνω μέσα την
φουσκωμένη ζελατίνη.
Ανακατεύω για να διαλυθεί η ζελατίνη μέσα στις φράουλες.
Αφήνω τη σως να
κρυώσει λίγο και με ένα κουτάλι την ρίχνω πάνω από την λευκή πανακότα και κάνω
διάφορα σχήματα.
ΠΑΝΑΚΟΤΑ ΜΕ ΜΑΥΡΗ
ΚΟΥΒΕΡΤΟΥΡΑ
Η σκουρόχρωμη πανακότα φτιάχνεται όπως ακριβώς και η
άσπρη πανακότα. Η μόνη διαφορά που υπάρχει είναι ότι αντικαθιστώ την άσπρη
κουβερτούρα με 200 γραμμάρια μαύρης κουβερτούρας.
Η πανακότα αυτή έχει ανοιχτό καφέ χρώμα και είναι πολύ
νόστιμη.
Η πανακότα αυτή προσφέρεται αποκλειστικά με σως μαύρης
σοκολάτας.
Αυτή η πανακότα είναι νοστιμότερη από την άσπρη
πανακότα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου