ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑΣ, ΖΕΛΕ ΜΗΛΟΥ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
ΖΕΛΕ ΦΡΑΟΥΛΑΣ
Υλικά:
300 γρ. φρέσκες
φράουλες,
150 γρ ζάχαρη,
1 φλυτζάνι νερό,
3 φάκελα
ζελατίνη τριμμένη Γιώτης.
(Κάθε φάκελο
περιέχει 10 γρ. τριμμένης ζελατίνης)
Εκτέλεση
Ξεπλένω τις φράουλες και τους αφαιρώ τα κοτσάνια.
Κόβω κάθε μικρή φράουλα σε δυο κομμάτια και τις
μεγαλύτερες σε περισσότερα κομμάτια.
Βάζω σε μικρή κατσαρόλα 1 φλυτζάνι νερό και τη ζάχαρη.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύω.
Βράζω το σιρόπι αυτό 5 λεπτά και μετά προσθέτω τις
φράουλες.
Αφήνω τις φράουλες να βράσουν για 10 λεπτά περίπου.
Απομακρύνω τις φράουλες από τις φωτιά και τις αφήνω να
κρυώσουν λίγο.
Βάζω σ’ ένα μικρό κατσαρολάκι 1 φλυτζάνι νερό και ρίχνω
μέσα τη ζελατίνη και ανακατεύω.
Αφήνω τη ζελατίνη μέσα στο κατσαρόλι μερικά λεπτά, για να
φουσκώσει.
Βάζω τη φουσκωμένη ζελατίνη μέσα στις ζεστλες φράουλες
και ανακατεύω.
Δοκιμάζω τη γεύση του γλυκού. Αν μου φανεί ότι είναι ξινό
και ότι θέλει περισσότερη ζάχαρη, προσθέτω λίγη ακόμη.
Βάζω σε μια φόρμα δαχτυλίδι με διάμετρο 26 εκατοστών τις
φράουλες και τις αφήνω στο ψυγείο για να πήξουν.
Για να βγάλω το ζελέ από τη φόρμα, την βυθίζω σε καυτό
νερό και ξεκολλά αμέσως.
Γυρνώ τη φόρμα σε μεγαλύτερη πιατέλα σερβιρίσματος και πέφτει
το ζελέ της φράουλας μέσα σ’ αυτήν.
Διατηρώ το ζελέ της φράουλας μέσα στο μυγείο.
Ζελέ μήλου
Υλικά:
10 μεγάλα μήλα ή
περισσότερα μικρά,
200 γρ. ζάχαρη,
50 γρ. σταγόνες
άσπρης σοκολάτας,
100 γρ. σταγόνες
μαύρης σοκολάτας,
50 γρ. άσπρη
κουβερτούρα,
50 γρ. μαύρη
σοκολάτα 74% κακάο,
350 γρ. μύγδαλα,
1 ξυλάκι
κανέλας,
6 ολόκληρα
γαρύφαλλα,
5 φάκελα
τριμμένης ζελατίνης.
Εκτέλεση
Βάζω τα μύγδαλα σ’ ένα σουρωτήρι και τα ξεπλένω κάτω από
τη βρύση.
Τ’ αφήνω να στραγγίσουν καλά και τα βάζω σ’ ένα μπολ.
Βάζω σ’ ένα κατσαρόλι νερό. Το ποθετώ σε δυνατή φωτιά,
για να βράσει το νερό.
Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει ρίχνω μέσα τα μύγδαλα.
Τ’ αφήνω να βράσουν 2-3 λεπτά, για να φουσκώσουν τα
φλούδια τους και να αφαιρούνται εύκολα.
Τα ξεπλένω με κρύο νερό δυο τρεις φορές και έτσι κρυώνουν
και τα καθαρίζω με μαχαίρι.
Χρησιμοποιώ ένα ταψί με διαστάσεις 28Χ38 εκατοστά.
Απλώνω ομοιόμορφα τα ξασπρισμένα αμύγδαλα στον πάτο του
ταψιού.
Βάζω τις σταγόνες της μαύρης σοκολάτας ανάμεσα στα
μύγδαλα.
Ξεπλένω τα μήλλα και κόβω κάθε μήλο στα τέσσερα. Δεν
καθαρίζω τη φλούδα του μήλου.
Αφαιρώ τα σπόρια και το ξερό μέρος που υπάρχει στον
πυρήνα του μήλου.
Βάζω τα κομμάτια του μήλου σε μια κατσαρόλα και ρίχνω
μέσα 3 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη.
Βάζω την κατσαρόλα σκεπασμένη σε μέτρια φωτιά και βράζω
τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν.
Κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά κι αφήνω την κομπόστα
να κρυώσει.
Αφαιρώ τη φλούδα από τα κομμάτια των μήλων και μένει μόνο
η καθαρή σάρκα τους.
Δεν βγάζω την φλούδα από την αρχή αλλά την αφήνω να
βράσει μαζί με τη σάρκα των μήλων, γιατί αυτή έτσι η σάρκα των μήλων γίνεται
λίγο κρουστή.
Αν βράσω τα μήλα καθαρισμένα η κομπόστα τους γίνεται σαν
πουρές και χάνει σε νοστιμιά.
Βάζω το ζουμί της κομπόστας μαζί με την καθαρισμένη σάρκα
των μήλων στο μλέντερ και τα χτυπώ.
Μετρώ με φλυτζάνι το χυλό που βγαίνει από το μλέντερ.
Βάζω το μετρημένο χυλό μέσα σ’ έν μπολ.
Για κάθε φλυτζάνι χυλό υπολογίζω 1 φάκελο τριμμένης
ζελατίνης.
Βάζω σε ένα κατσαρόλι 1 φλυτζάνι νερό και ρίχνω μέσα την
τριμμένη ζελατίνη.
Αφήνω τη ζελατίνη μέσα στο νερό, για να φουσκώσει.
Ζεσταίνω τη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά, μέχρι να
λιώσει.
Αδειάζω τη λιωμένη ζελατίνη μέσα στο χυλό των μήλων και
ανακατεύω.
Δοκιμάζω τη γεύση του χυλού.
Αν μου φανεί άγλυκος, προσθέτω λίγη ζάχαρη.
Αδειάζω με βαθειά κουτάλα το χυλό των μήλων πάνω στα
μύγδαλα.
Βάζω το ταψί στο ψυγείο για να πήξει το ζελέ.
Συναρμολόγηση
του γλυκού
Βγάζω το ταψί με το ζελέ του μήλου και το βυθίζω για δυο
λεπτά σε καυτό νερό. Αμέσως το ζελέ ξεκολλάει.
Γυρνώ ανάποδα το ταψί αυτό μέσα σε μεγαλύτερο ορθογώνιο
ταψί.
Τα μύγδαλα και οι σταγόνες της μαύρης σοκολάτας έρχονται
από πάνω.
Κόβω το ζελέ σε κομμάτια.
Τοποθετώ περιφερειακά τα κομμάτια σε στρογγυλή πιατέλα
σερβιρίσματος.
Βάζω πάνω από τα κομμάτια αυτά σταγόνες άσπρες σοκολάτας
και τριμμένη άσπρη και μάυρι σοκολάτα.
Ανοίγω το γκριλ του φούρνου στους 150 βαθμούς.
Τοποθετώ την πιατέλα με τα κομμάτια του ζελέ στην πρώτη
σχάρα κάτω από το γκριλ.
Αφήνω την πιατέλα
μέσα στο φούρνο ένα λεπτό και μετά τη βγάζω έξω.
Σ’ αυτό το χρόνο λιώνει η σοκολάτα και κολλά πάνω στο
ζελέ και τα μύγδαλα.
Κόβω μερικές φέτες από το ζελέ φράουλας τις οποίες
τοποθετώ στο κέντρο της πιατέλας.
Έτσι σχηματίζεται μια ροζέτα που έχει ρουμπινί ζελέ
φράουλας στο κέτρο της και φύλλα από ζελέ μήλου με σοκολάτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου