ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΠΑΝΑΚΙ
Υλικά:
1 κιλό μεγάλες γαρίδες
φρέσκες ή κατεψυγμένες,
300 γρ. ρύζι
μπονέ για πιλάφι,
100 ml. λάδι για τα
λαχανικά + 80 ml. λάδι για το ψήσιμο του ρυζιού,
1 κουταλιά της
σούπας πελτέ ντομάτας,
1 κιλό σπανάκι
φρέσκο ακαθάριστο,
1 ματσάκι
μαϊντανό,
1 ματσάκι
καυκαλήθρες,
1 ματσάκι
μυρώνια,
1 ματσάκι
μάραθα,
2 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
μισό τετραγωνικό
εκατοστό κόκκινη καυτερή πιπεριά,
1 κ. γ. τριμμένο
κόλιανδρο,
μισό κ. γ.
τριμμένο κύμινο,
αλάτι και λίγο
τριμμένο πιπέρι.
Εκτέλεση
Αυτό το φαγητό έχει αρκετή φασαρία. Για να το κάνω πιο
εύκολο ετοιμάζω τα λαχανικά αποβραδίς.
Κόβω τις ρίζες από τα σπανάκια και τις πετώ. Πετώ επίσης
και τα εξωτερικά κιτρινισμένα φύλλα.
Βάζω σε μια λεκάνη άφθονο νερό. Ρίχνω μέσα τα σπανάκια και
τα κουνώ με δύναμη με το χέρια μου αριστερά δεξιά για να φύγουν τα χώματα.
Βγάζω τα σπανάκια σε άλλη λεκάνη και αδειάζω το λερωμένο νερό.
Ξεπλένω την λεκάνη για να φύγουν τα χώματα και βάζω μέσα
καθαρό νερό.
Ρίχνω πάλι τα σπανάκια και τα ξεπλένω καλά.
Επαναλαμβάνω 4 φορές συνολικά το πλύσιμο των σπανακιών.
Θέλω να είμαι βέβαιη πως δεν έμειναν χώματα κολλημένα πάνω τους.
Καθαρίζω όλα τα χόρτα που μυρίζουν.
Τα πλένω πολύ καλά ξεχωριστά το καθένα.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε κύβους.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 100 ml λάδι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σωτάρω τα κρεμμύδια. Τ’ ανακατεύω πότε πότε μέχρι να
ξανθίνουν.
Βάζω μέσα τα σπανάκια και τα ανακατεύω μερικές φορές.
Προσθέτω και τα χορταρικά που μυρίζουν και τα ανακατεύω.
Βράζω τα λαχανικά αυτά μέχρι να μαλακώσουν σχεδόν όλα.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω επάνω την κατσαρόλα.
Το επόμενο πρωί βάζω τις γαρίδες σε άφθονο χλιαρό νερό
για ν’ αποψυχθούν.
Μόλις αρχίσουν να μαλακώνουν, κόβω από κάθε γαρίδα το
κεφάλι της.
Μαζεύω σε μια κατσαρόλα όλα τα κεφάλια.
Βγάζω από κάθε γαρίδα το κέλυφος της και αφήνω το σώμα
της γυμνό.
Βάζω όλα τα κελύφη στην κατσαρόλα με τα κεφάλια.
Βάζω 4 ποτήρια νερό μέσα στην κατσαρόλα με τα κεφάλια και
προσθέτω και λίγο αλάτι.
Τοποθετώ την κατσαρόλα αυτή σε δυνατή φωτιά και τ’ αφήνω όλα
να βράσουν για πέντε λεπτά.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω πάνω την κατσαρόλα.
Όταν κρύωσουν κάπως τα κεφάλια που έβρασα, σουρώνω το
ζωμό τους σ’ ένα μπολ.
Το ζωμό αυτό θα τον χρησιμοποιήσω, για να κάνω το πιλάφι.
Βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα 80 ml λάδι και την
τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Βάζω σ’ ένα σουρωτήρι το ρύζι και το ξεπλένω κάτω από τη
βρύση.
Αφήνω το ρύζι να στραγγίσει και το ρίχνω μέσα στην
κατσαρόλα με το λάδι.
Τσιγαρίζω το ρύζι μέσα στο λάδι. Το ανακατεύω πότε πότε.
5-6 λεπτά τσιγαρίσματος είναι αρκετά.
Μετρώ 3 φλυτζάνια σουρωμένο ζωμό γαρίδας και τον βάζω
μέσα στο πιλάφι.
Προσθέτω αλάτι, κόκκινη πιπεριά, πιπέρι, κόλιανδρο και
κύμινο και ανακατεύω.
Καθώς περιμένω το πιλάφι να βράσει καθαρίζω τις γυμνές γαρίδες
από το έντερο που έχουν στην πλάτη τους το οποίο περιέχει άμμο.
Χαράσσω με κοφτερό μαχαίρι την πλάτη κάθε γαρίδας.
Ανοίγω λίγο τη σάρκα της και βρίσκω το έντερο το οποίο
αφαιρώ με μια οδοντογλυφίδα ή με ένα μυτερό μαχαίρι.
Το έντερο το τραβώ μαλακά, για να μη σπάσει και να το
αφαιρέσω ολόκληρο.
Αν όμως σπάσει, το τραβώ ξανά λίγο παρακάτω.
Κόβω τις γαρίδες σε 3 κομμάτια την κάθε μια.
Μόλις ετοιμαστεί το πιλάφι προσθέτω μέσα σ’ αυτό τα τσιγαρισμένα
από το προηγούμενο βράδυ χόρτα.
Ανακατεύω καλά και αφήνω τα χόρτα και το ρύζι να βράσουν
μαζί για 5-8 λεπτά.
Ρίχνω μέσα στο πιλάφι μια κοφτή κουταλιά πελτέ ντομάτας
τον οποίο ανακατεύω και διαλύεται μέσα στα χόρτα.
Όταν το πιλάφι είναι εντελώς έτοιμο προσθέτω τα κομμάτια
από τις γαρίδες και ανακατεύω.
Αφήνω τις γαρίδες να βράσουν μόνο δυο λεπτά μέσα στο
πιλάφι και απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Οι γαρίδες δεν θέλουν περισσότερο ψήσιμο, γιατί θα ψηθούν
από τη θερμότητα του φαγητού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου