Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

Λυχναράκια ή πασχαλινά καλιτσούνια


ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ Ή ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ
Φύλλο
Υλικά:
200 γρ. βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου,
200 γρ. βιτάμ πλακάκι σε θερμοκρασία δωματίου,
250 γρ. ζάχαρη όχι λιγότερη γιατί γίνονται εντελώς άγλυκα,
3 αυγά μεγάλα ολόκληρα + 2 κρόκους αυγών,
3/4  από ένα σακουλάκι μπέικιν,
1 μικρό γάλα εβαπορέ 200 γρ,
1 σωληνάρια βανίλια,
αλεύρι για όλες τις χρήσεις λιγότερο από 1 κιλό.

Γέμιση
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη,
250 γρ. ζάχαρη,
1 αυγό ολόκληρο + τα δύο ασπράδια που δεν χρησιμοποίησα στο φύλλο,
20 γρ. βιτάμ,
μισή κουταλιά του γλυκού μπέικιν.

Εκτέλεση
Φύλλο
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ το βούτυρο και το βιτάμ.
Τα χτυπώ 3 λεπτά με το μίξερ χειρός.
Προσθέτω τη ζάχαρη και χτυπώ ξανά μέχρι ν’ αφρατέψει το βούτυρο.
Προσθέτω ένα ένα τ’ αυγά και τους κρόκους ενώ συνεχίζω να χτυπώ το προηγούμενο μείγμα.
Σταματώ το χτύπημα.
Προσθέτω στο μείγμα των αυγών το μπέικιν και την βανίλια.
Ρίχνω το αλεύρι λίγο λίγο μέσα στο μπολ, ενώ ανακατεύω με το χέρι μου.
Θέλω να επιτύχω λία και μαλακή ζύμη, που δεν κολλά στα χέρια.
Σταματώ να προσθέτω αλεύρι, μόλις η ζύμη σταματά να κολλά στα χέρια.
Αφού ζυμώσω καλά τη ζύμη, τυλίγω το μπολ γύρω γύρω με διαφανή μεμβράνη.
Ρίχνω πάνω από τη μεμβράνη μια καθαρή χνουδωτή πετσέτα και βάζω το μπολ σε ζεστό μέρος.

Γέμιση
Βάζω σ’ ένα μπολ τη μυζήθρα και της προσθέτω τη ζάχαρη.
Μαλάσσω ελαφρά με τα χέρια μου αυτά τα δύο υλικά.
Ρίχνω μέσα στη ζάχαρη το βιτάμ λιωμένο.
Προσθέτω την μπέικιν και μαλάσω ξανά.

Πώς φτιάχνω τα καλιτσούνια
Βάζω στην παλάμη του αριστερού μου χεριού ένα βώλο ζύμης όσο ένα καρύδι.
Στριφογυρνάω τη ζύμη αυτή μέσα στην παλάμη μου και την κάνω μια μικρή μπαλίτσα.
Πιέζω την μπαλίτσα αυτή με το δεξί μου χέρι και την ανοίγω σε φύλλο πάνω στο χέρι μου.
Μ’ ένα βουρτσάκι αλείφω ελαφρά με νερό το φύλλο αυτό.
Βάζω μια καλά γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση στο μισό φύλλο.
Φέρνω πάνω στη γέμιση το υπόλοιπο φύλλο και τη σκεπάζω.
Πιέζω στις άκριες τα δυο κομμάτια του φύλλου να κολλήσουν.
Τοποθετώ τα καλιτσούνια σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Χτυπώ σ’ ένα πιάτο μ’ ένα πηρούνι ένα αυγό.
Αλείφω μ’ ένα βουρτσάκι με αυγό όλα τα καλιτσούνια.
Με μια οδοντογλυφίδα τρυπώ σε 3 σημεία το σκέπασμα από κάθε καλιτσούνι.(Αυτό το κάνω για να βγει έξω ο ατμός του καλιτσουνιού χωρίς αυτό να σκάσει).
Βάζω το ταψί στην κάτω σκάλα του φούρνου και ψήνω στους 175 βαθμούς Κελσίου για 40 λεπτά περίπου.
Όταν ετοιμαστούν τα καλιτσούνια μυρίζουν πολύ έντονα και από πάνω έχουν ένα σκούρο μπεζ χρώμα.   

Πώς φτιάχνω τα λυχναράκια ή τα καλιτσούνια που μοιάζουν με τριαντάφυλλο
Παίρνω ένα κομμάτι ζύμη και χωρίς να χρησιμοποιήσω καθόλου αλεύρι το ανοίγω με τον πλάστη πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας σε φύλλο. Το φύλλο πρέπει να είναι  λίγο χοντρό.
Μ’ ένα πιατελάκι με διάμετρο 10 εκατοστά κόβω το φύλλο σε μικρούς κύκλους.
Μ’ ένα βουρτσάκι βρέχω ελαφρά με νερό τον κάθε κύκλο.
Βάζω μια καλά γεμάτη κουταλιά του γλυκού γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου.
Ρίχνω λίγη κανέλα πάνω από τη γέμιση.
Τσιμπάω γύρω γύρω τη ζύμη και την ενώνω κατά κάποιο τρόπο και σκεπάζω περιφερειακά τη γέμιση.
Βάζω τα λυχναράκια σε αλευρωμένο και βουτυρωμένο ταψί.
Τα αλείφω μ’ ένα βουρσάκι από πάνω με αυγό.
Ψήνω στους 175 βαθμούς κελσίου για 40 λεπτά περίπου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου