Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

Χοιρινό κότσι με πατάτες στο φούρνο

ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΟΤΣΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Συνταγή για 6 άτομα
Το κότσι είναι ένα φτηνό κρέας γιατί κατά το μεγαλύτερο μέρος του είναι κόκκαλο.
Αν σε κάποιον δικό σας, δεν αρέσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κότσι και ψαρονέφρι.

Υλικά:
4 χοιρινά κότσια (τα έχουν πολλά σούπερ μάρκετ),
100 γρ. λάδι ελιάς,
2 κιλά πατάτες,
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θρούμπι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά (μισό τετραγωνικό εκατοστό),
το χυμό 2,5 λεμονιών.
(Αν θέλετε να προσθέσετε ψαρονέφρι, 300 γρ είναι αρκετό).

Εκτέλεση
Αποβραδίς μαρινάρω τα κότσια και το ψαρονέφρι.
Ξεπλένω τα κότσια και τα βάζω σε βαθύ ταψί.
Συνήθως χρησιμοποιώ κυκλικό ταψί με διάμετρο 38 εκατοστά και βάθος 7 εκατοστά.
Βάζω πάνω στα κότσια αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θρούμπι, τα τρίβω γύρω γύρω και τα αλείφω με λάδι.
Τυλίγω το ταψί με διαφανή μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα προσθέτω νερό στο ταψί μέχρι να σκεπαστούν τα κότσια.
Σκεπάζω το ταψί με το σκέπασμα του και το βάζω στην πρώτη σχάρα του φούρνου από κάτω.
Ψήνω στους 250 βαθμούς Κελσίου για 1,5 ώρα.
Ξεσκεπάζω το ταψί και γυρνώ τα κότσια.
Αφήνω ξεσκέπαστο το ταψί και συνεχίζω το ψήσιμο μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας στα κότσια και το ψαρονέφρι επίσης.
Καθαρίζω τις πατάτες, τις ξεπλένω και τις κόβω σε μικρότερα κομμάτια.
Κάθε πατάτα την κόβω σε 6-8 κομμάτια.
Βγάζω με τρυπητή κουτάλα τα κότσια και το ψαρονέφρι σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Βάζω μέσα στο ταψί τις πατάτες και τους ρίχνω ελάχιστο αλάτι και λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Αφήνω τις πατάτες ξεσκέπαστες να βράσουν και να απορροφήσουν τα υγρά του κρέατος.
Μετά από μιάμιση ώρα τις γυρνώ.
Προσθέτω το χυμό του λεμονιού, και τις αφήνω να βράζω μέχρι να ετοιμαστούν.
Βάζω ξανά τα κότσια και το ψαρονέφρι μέσα στο ταψί μαζί με τις πατάτες.
Αφήνω το φαγητό να βράσει 10 λεπτά ακόμη και μετά το βγάζω από το φούρνο.
Αυτό το ψητό είναι πολύ νόστιμο γιατί τα κόκκαλα του δίνουν ξεχωριστή γεύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου