ΧΛΩΡΑ ΚΟΥΚΙΑ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ
Υλικά:
1-1,5 κιλό χλωρά
κουκιά,
6 αγγινάρες
φρέσκες,
4 μέτριες
πατάτες,
1 ματσάκι μάραθα
ή άνηθο,
150 γρ.
ελαιόλαδο,
3 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
το χυμό ενός
μέτριου λεμονιού,
ανάλογο αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά(μισό τετ. εκατοστό).
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά(μισό τετ. εκατοστό).
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα κουκιά από τα φλούδια τους.
Βάζω σε κατσαρόλα τα καθαρισμένα κουκιά και τα φλούδια
τους τα πετώ.
Όταν τα φλούδια είναι πολύ τρυφερά, κρατάω 3 ή 4 από αυτά
και τα κόβω σε μικρά κομμάτια μέσα στην κατσαρόλα.
Δεν βάζω πολλά φλούδια γιατί χαλά η γεύση του φαγητού.
Καθαρίζω τα κρυμμύδια και τα κόβω μέσα στην κατσαρόλα σε
φέτες.
Καθαρίζω τις πατάτες, τις ξεπλένω και τις κόβω μέσα στην
κατσαρόλα.
Κόβω κάθε πατάτα σε 8 κομμάτια περίπου.
Ρίχνω το λάδι πάνω από τα λαχανικά αυτά.
Βάζω νερό να σκεπάσει τα λαχανικά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, για να βράσει το φαγητό.
Μόλις αρχίσει το νερό να κοχλάζει, κατεβάζω τη φωτιά σε
μέτρια.
Καθαρίζω τα μάραθα. Αν τα κοτσάνια τους είναι σκληρά, δεν τα
βάζω, γιατί δε μαλακώνουν με το βράσιμο.
Χρησιμοποιώ μόνο τα τρυφερά φυλλαράκια από τα μάραθα.
Όταν δεν βρίσκω μάραθα, βάζω άνηθο.
Τα ξεπλένω και τα κόβω μέσα στην κατσαρόλα.
Καθαρίζω τις αγγινάρες.
Τους αφαιρώ τα εξωτερικά φύλλα, μέχρι να φτάσω στα άσπρα
εσωτερικά.
Με μαχαίρι καθαρίζω από κάτω και γύρω γύρω τα ξερά της
αγγινάρας.
Κόβω τα άσπρα φύλλα κοντά στην καρδιά της αγγινάρας, ώς
εκεί που είναι μαλακά.
Κόβω κάθε καρδιά αγγινάρας στη μέση και βγάζω από κάθε
μισό το άσπρο ή το χρωματιστό χνούδι που έχει.
Τρίβω με λεμόνι την καθαρισμένη αγγινάρα γύρω γύρω, για να
μη μαυρίσει.
Βάζω τις αγγινάρες στην κατσαρόλα.
Προσθέτω ανάλογο αλάτι.
Λίγο πριν κατεβάσω τα κουκιά από τη φωτιά, ρίχνω μέσα
το χυμό ενός λεμονιού.
Αφήνω το φαγητό να βράσει μέχρι να μαλακώσουν όλα τα
λαχανικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου