ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΑΡΔΙΑ ΑΓΙΟΥ
ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΥ
Ζελέ της βάσης
Υλικά:
6 μεγάλα μήλα διαφόρων ειδών,
50 γρ ζάχαρη,
1 ξύλαράκι κανέλας κομμένο στα 4,
100 γρ. μύγδαλα χωρίς φλούδια αλεσμένα,
3-4 φάκελα τριμμένη ζελατίνη.
Σοκολατένιο
γλάσο
300 γρ. άσπρη κουβερτούρα ή άσπρη σοκολάτα,
3 κουταλιές της σούπας κονιάκ 3 αστέρων Μεταξά,
70 γρ. τριμμένη ινδική καρύδα,
40 γρ. σταγόνες μαύρης σοκολάτας,
80 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά,
70 γρ. γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή άλλο γλυκό ψιλοκομμένο.
Εκτέλεση
Ζελέ της βάσης
Ξεπλένω τα μήλα
και τα καθαρίζω.
Κόβω κάθε μήλο σε
6 κομμάτια.
Τα βάζω σε μια
κατσαρόλα.
Ρίχνω μέσα στη
κατσαρόλα τη ζάχαρη, τα ξυλαράκια της κανέλας και 2 φλυτζάνια νερό.
Τοποθετώ την
κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Σκεπάζω την
κατσαρόλα και αφήνω την κομπόστα να βράσει.
15-20 λεπτά είναι
αρκετά για να μαλακώσουν τα μήλα.
Τα κατεβάζω από
τη φωτιά και τ’ αφήνω να κρυώσουν.
Σουρώνω την
κομπόστα μέσα σ’ ένα μπολ και έτσι ξεχωρίζω τη σάρκα των μήλων από το σιρόπι
της κομπόστας.
Φυλάζω το σιρόπι
για να το χρησιμοποιήσω αργότερα.
Βάζω μέσα στο
μλέντερ τα μήλα και τα χτυπώ μέχρι να πολτοποιηθούν.
Αδειάζω τα
πολτοποιημένα μήλα σ’ ένα μπολ.
Μετρώ τα υγρά που
έχουν στραγγίσει μέσα στο μπολ, για να υπολογίσω την ζελατίνη που πρέπει να
βάλω.
Για κάθε φλυτζάνι
σιρόπι προσθέτω ένα φάκελο ζελατίνης.
4 φάκελα
ζελατίνης είναι αρκετά για να πήξουν τα υγρά αλλά και ο πολτός του μήλου.
Βάζω σε μικρό
κατσαρόλι τα υγρά από τα μήλα και προσθέτω τη ζελατίνη.
Αφήνω 5 λεπτά τη
ζελατίνη να φουσκώσει και μετά τη ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά.
Η ζελατίνη λιώνει
μέσα στο σιρόπι και γίνεται ένα με αυτό.
Αδειάζω τη
λιωμένη ζελατίνη μέσα στα πολτοποιημένα μήλα, προσθέτω τα τριμμένα μύγδαλα και
ανακατεύω.
Στρώνω το μείγμα
των μήλων σ’ ένα πυρέξ ή σε ειδικό σκεύος που έχει σχήμα καρδιάς.
Αυτό αποτελεί τη
βάση του γλυκού.
Βάζω το πυρέξ ή
την καρδιά μέσα στο ψυγείο και αφήνω το ζελέ να πήξει.
Σοκολατένιο
γλάσο
Βάζω σε μια μικρή
κατσαρόλα το κονιάκ, την κρέμα γάλακτος και τη σοκολάτα σπασμένη.
Τοποθετώ την
κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά.
Ζεσταίνω ελαφρά
τα υλικά αυτά και η σοκολάτα αρχίζει να λιώνει.
Ανακατεύω μέχρι
να λιώσει όλη η σοκολάτα.
Προσθέτω την
καρύδα, το γλυκό του κουταλιού ψιλοκομμένο και λίγο σιρόπι από το γλυκό για να
πάρει άρωμα το γλάσο.
Συναρμολόγηση
του γλυκού.
Βγάζω από το
ψυγείο το ζελέ του μήλου που είναι η τη βάση του γλυκού.
Απλώνω πάνω από
το ζελέ το γλάσο της σοκολάτας σε συνεχή στρώση.
Ρίχνω πάνω από το γλάσο σταγόνες μαύρης σοκολάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου