Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Mελιτζάνες και πατάτες γιαχνί με τη ντομάτα



ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΤΗΝ ΝΤΟΜΑΤΑ
Υλικά:
3 μεγάλα κρεμμύδια,
8 σκελίδες σκόρδο,
3 πράσα,
250 γ. ντοματάκια μικρά διαφόρων χρωμάτων,
4 μέτριες ντομάτες,
5 μέτριες πατάτες,
4 μελιτζάνες φλάσκες 1 κιλό περίπου,
60 γ. ελιές χωρίς κουκούτσια,
1/2 κουταλιά του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη,
ανάλογο αλάτι,
200 ml λάδι ελιάς,
1 μάτσο μαϊντανό,
1 πολύ μικρό κομμάτι κόκκινη καυτερή πιπεριά (όσο ένας σπόρος από καρπούζι).

Εκτέλεση
Καθαρίζω τα σκόρδα αφαιρώντας τη φλούδα τους.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια αφαιρώντας τα εξωτερικά τους φύλλα.
Καθαρίζω τα πράσα από τα εξωτερικά φύλλα τους.
Τα χαράζω στη μέση κατά μήκος.
Τα κόβω κάθετα στο μήκος τους σε κομμάτια που έχουν μήκος 2 εκατοστά περίπου το καθένα.
Τα βάζω σε ένα μεγάλο μπολ με άφθονο νερό και τα ξεπλένω 2 φορές.
Αφαιρώ από τις πατάτες τις φλούδες τους και τις ξεπλένω με νερό. Τις αφήνω μέσα σ’ ένα μπολ σκεπασμένες με νερό για να μη μαυρίσουν.
Βάζω σε μια κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι ρίχνω μέσα τα σκόρδα και τα κρεμμύδια.
Τ’ ανακατεύω και κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Τ’ αφήνω να σωταριστούν 3 λεπτά και να μαραθούν.
Προσθέτω τα πράσα και τα αφήνω όλα μαζί να σωτάρονται ώσπου  να μαλακώσουν εντελώς.
Μετά από 8-10 λεπτά είναι έτοιμα.
Κόβω κάθε πατάτα σε 8 κομμάτια.
Βάζω τις κομμένες πατάτες μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω.
Στριφογυρνώ με την κουτάλα τις πατάτες, για να λαδωθούν καλά όλες.
Αφήνω τις πατάτες να σωτάρονται μέχρι να μισομαλακώσουν.
Ξεπλένω τις μελιτζάνες, τους αφαιρώ τα κοτσάνια.
Χαράσσω κάθε μελιτζάνα κατά μήκος σε σταυρό. Μετά κόβω κάθετα στο σταυρό κάθε μελιτζάνα  τρεις φορές και έτσι αυτή κόβεται συνολικά σε 12 κομμάτια.  
Ρίχνω τις μελιτζάνες μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύω προσεκτικά να μη διαλύσω τις πατάτες.
Αφήνω τις μελιτζάνες να απορροφήσουν λάδι και να νοστιμίσουν.
Ανακατεύω πότε πότε προσεχτικά.
Κόβω κάθε ελιά σε 3 κομμάτια και τα ρίχνω μέσα στη κατσαρόλα.
Καθαρίζω το μαϊντανό και τον ξεπλένω. Τον κόβω σε μικρά κομμάτια και τον προσθέτω στην κατσαρόλα.
Ξεπλένω τα ντοματάκια και τα προσθέτω ολόκληρα πάνω από τις μελιτζάνες.
Τα ντοματάκια δεν θέλω να λιώσουν αλλά να διατηρήσουν το σχήμα τους, γι’ αυτό τα βάζω στην επιφάνεια του φαγητού λίγο πριν το κλείσω και δεν τα πολυανακατεύω.
Προσθέτω αλάτι, κόλιανδρο λίγο πιπέρι, την κόκκινη πιπεριά και τη ρίγανη.
Κατεβάζω τη φωτιά ακόμη περισσότερο και αφήνω το φαγητό να σιγοβράσει ώσπου όλα τα υλικά να μαλακώσουν.
Όταν χυλώσουν όλα, απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου