Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μοσχαράκι με φασόλια πράσινα και φασόλια χάντρες

ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΜΕ ΦΑΣΟΛΙΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΑΙ ΦΑΣΟΛΙΑ ΧΑΝΤΡΕΣ
Υλικά:
800 γ. μοσχαράκι,
500 γ. φασόλια χάντρες ακαθάριστα,
1 κιλό φρέσκα φασόλια πράσινα,
4 μέτρια φρέσκα κολοκύθια,
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
6 σκελίδες σκόρδο,
600 γ. ώριμες ντομάτες για τη σάλτσα,
4 μέτριες πατάτες,
1/2 ματσάκι μαϊντανό,
1/2 ματσάκι άνηθο,
μερικά κλαδάκια σέλινο,
150 γ. λάδι ελιάς,
αλάτι,
ελάχιστη κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Εκτέλεση
Πλένω το μοσχαράκι και το κόβω σε κομμάτια όσο ένα καρύδι.
Βάζω σε μια κατσαρόλα 4 λίτρα νερό και ρίχνω μέσα τα κομμάτια του μοσχαριού.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε πολύ δυνατή φωτιά και βράζω το κρέας.
Μόλις αρχίσει να κοχλάζει κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Αφήνω το κρέας να βράσει για δυο ώρες περίπου.
Σ’ αυτό το χρόνο το κρέας μαλακώνει και το νερό του το περισσότερο εξατμίζεται.
Σβήνω τη φωτιά και αφήνω το κρέας όλη τη νύχτα μέσα στο ζωμό του.
Την επόμενη μέρα καθαρίζω τα φασόλια χάντρες. Δηλαδή πετώ τα φλούδια τους και κρατώ τους σπόρους τους. Ξεπλένω καλά τις χάντρες και τις αφήνω σε μιαν άκρη.
Καθαρίζω επίσης και τα πράσινα φασόλια και τα ξεπλένω καλά με νερό.
Τα κόβω σε κομμάτια με μήκος 2-3 εκατοστά το καθένα.
Καθαρίζω τον μαϊντανό, το σέλινο και τον άνηθο. Κρατώ τα τρυφερά τους μέρη και πετώ τα ξερά κοτσάνια. Τα ξεπλένω καλά και τα ψιλοκόβω.
Πλένω καλά τα κολοκύθια και τα κόβω σε πέντε ροδέλες το καθένα.
Καθαρίζω τις πατάτες και τις ξεπλένω καλά με νερό. Κόβω σε τέσσερα κομμάτια την κάθε πατάτα.
βάζω σε μια άλλη κατσαρόλα το λάδι και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα ψιλοκόβω μέσα σ’ αυτήν την κατσαρόλα.
Ανακατεύω περιστασιακά μέχρι να σωταριστούν τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Ρίχνω μέσα στα κρεμμύδια τα πράσινα φασόλια, τις χάντρες και τα κολοκυθάκια.
Τ’ ανακατεύω για να λαδωθούν καλά όλα.
Ρίχνω στα λαχανικά αλάτι και λίγη κόκκινη καυτερή πιπεριά.
Τ’ αφήνω να σιγοψήνονται για 15 λεπτά και προσθέτω τις πατάτες.
Προσθέτω τα μυρωδικά μέσα στην κατσαρόλα ψιλοκομμένα.
Ανακατεύω συχνά και προσέχω το φαγητό να μη στεγνώσει και πιάσει.
Βάζω τα κομμάτια του βρασμένου κρέατος μέσα στα λαχανικά και ανακατεύω.
Δεν έχω βάλει καθόλου νερό μέχρις στιγμής.
Αφήνω τα υλικά να βράσουν μέσα στο ζουμί τους και ν’ ανακατευτούν οι γεύσεις τους.
Προσθέτω το ζωμό στον οποίο είχα βράσει το κρέας το προηγούμενο βράδυ.
Αφήνω όλα αυτά να βράσουν για 10 λεπτά μέσα στο ζωμό του κρέατος και προσθέτω την ντομάτα.
Μια ντομάτα την κόβω στο χέρι με μαχαίρι σε κάπως μεγαλούτσικα κομμάτια.
Τις υπόλοιπες ντομάτες τις πολτοποιώ στο  multi και τις ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα.
Βράζω το φαγητό μισή ώρα ακόμη και το κλείνω.
Δοκιμάζω τη γεύση του και αν θέλει κάτι το προσθέτω.
Σερβίρω το φαγητό χλιαρό μαζί με φέτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου