Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Γλυκά για βαφτίσια



ΓΛΥΚΑ  ΓΙΑ ΒΑΦΤΊΣΙΑ

Πολύχρωμα μικρά πουγκιά
Πριν δυο μέρες πήγα στα βαφτίσια ενός μικρού κοριτσιού.
Όλα ήταν προσεγμένα και όμορφα.
Δύο πράγματα όμως μου έκαναν μεγαλύτερη εντύπωση.
Το πρώτο ήταν ότι είχαν τυλίξει σε φούξια ύφασμα κάθε κουφέτο ξεχωριστά.
Είχαν σφίξει με λεπτή κορδέλα το ύφασμα γύρω από το κουφέτο και σχημάτιζαν ένα μικρό πουγκί.
Με αυτόν τον τρόπο τα κουφέτα ήταν προστατευμένα από τη σκόνη και την επαφή με διάφορους ανθρώπους. Επιπλέον ήταν πολύ ωραία.
Στη πιο πάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε ένα μικρό φούξια πουγκί και ένα γλυκό καρύδας.
Τα καταστήματα που πουλούν ψιλικά και είδη διακόσμησης έχουν συνθετικά τούλια και υφάσματα διαφόρων χρωμάτων τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Εκεί πουλούν επίσης λεπτές κορδέλες, λουλούδια για τη διακόσμηση και κόλλες σελοφάν για το περιτύλιγμα.
Μπορείτε λοιπόν να τυλίξετε τα κουφέτα σας σε διάφορα χρώματα και να φτιάξετε πουγκιά στα χρώματα αυτά.
Ένα κρυστάλλινο μπολ γεμάτο από φούξια, ροζ, λαδί πράσινα και άσπρα κουφέτα πουγκιά, είναι εξαιρετικά όμορφο.

Ατομικά γλυκά με καρύδα
Στα ίδια βαφτίσια η γιαγιά του κοριτσιού είχε ετοιμάσει ένα δικό της γλυκό για κάθε προσκεκλημένο.
Το γλυκό το βλέπετε στη φωτογραφία πως είναι καλόγουστα τυλιγμένο και επίσης εγώ που το έφαγα διεπίστωσα πως ήταν πολύ νόστιμο.
Ζήτησα την συνταγή από την κυρία η οποία μου την έδωσε ευχαρίστως και την γράφω παρακάτω.
Η συνταγή αυτή βγάζει 50 περίπου γλυκά.

Υλικά:
600 γ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
160 γ βούτυρο Κερκύρας,
170 γ ζάχαρη,
100 γ καρύδα τριμμένη + 300 γ καρύδα με την οποία θα πασπαλίσω τα γλυκά,
4 μεγάλα αυγά,
4 κουταλιές της σούπας γάλα,
50 ml λικέρ πορτοκάλι ή λικέρ λεμόνι ή λικέρ μανταρίνι(μισό ποτήρι του κρασιού),
το ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού ή δύο μέτριων λεμονιών,
100 γ σταγόνες λευκής σοκολάτας,
1 baking powder.

Υλικά για το σιρόπι:
300 γ ζάχαρη,
2 μεγάλες κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι ή γλυκό πορτοκάλι,
το ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού,
το χυμό ενός μεγάλου λεμονιού,
300 ml νερό.

Διακόσμηση
Υλικά
Για τη διακόσμηση θα χρειαστώ 50 λουλουδάκια.
Επίσης θα χρειαστώ 13 κόλλες διαφανούς σελοφάν για το περιτύλιγμα.
Θα χρειαστώ επίσης 50 χάρτινα κελύφη τάρτας για να βάλω πάνω τους τα γλυκά.

Εκτέλεση
Σιρόπι
Πρώτα ετοιμάζω το σιρόπι, γιατί πρέπει να κρυώσει πριν βυθίσω μέσα σ’ αυτό τα γλυκά.
Βάζω σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Αφήνω το σιρόπι να βράσει 7-8 λεπτά και μετά κατεβάζω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνω το σιρόπι σε μιαν άκρη να κρυώσει μέχρι να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
Αφήνω το ξύσμα του λεμονιού και το γλυκό πορτοκάλι μέσα στο ζεστό σιρόπι, για να βγάλουν όλα τους τα αρώματα.
Το σουρώνω λίγα λεπτά πριν το χρησιμοποιήσω.

Ζύμη γλυκού
 Βάζω στο μπολ του μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπώ στη μέτρια ταχύτητα μέχρι ν’ ασπρίσουν. Δεν σταματώ το χτύπημα.
Ξεχωρίζω τους κρόκους των αυγών από τ’ ασπράδια τους.
Βάζω τα ασπράδια με δυο κουταλιές ζάχαρη σ’ ένα άλλο μπολ και τα χτυπώ με το μίξερ χειρός μαρέγκα.
Αφήνω την μαρέγκα σε μιαν άκρη, για να τη χρησιμοποιήσω αργότερα.
Προσθέτω έναν έναν τους κρόκους στο μπολ του μίξερ και συνεχίζω το χτύπημα.
Ρίχνω στο μπολ του μίξερ το γάλα, το κονιάκ και το ξύσμα του λεμονιού και χτυπώ 2 λεπτά ακόμη.
Σταματώ το μίξερ.
Κοσκινίζω το αλεύρι μαζί με την baking μέσα σ’ ένα ταψί.
Παίρνω το αλεύρι χούφτα χούφτα και το ρίχνω μέσα στο μπολ του μίξερ.
Ανακατεύω απαλά με το σύρμα.
Προσθέτω λίγη καρύδα και λίγη μαρέγκα και ανακατεύω με το σύρμα με απαλές κινήσεις.
Όταν μπουν όλα τα υλικά, τα ζυμώνω αργά αργά με τα χέρια μου, για να ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Ρίχνω μέσα τις σταγόνες της σοκολάτας και ανακατεύω ξανά.
Σκεπάζω το μπολ του μίξερ με μια καθαρή χνουδωτή πετσέτα και αφήνω 1-2 ώρες τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βουτυρώνω και αλευρώνω το ταψί του φούρνου (ή μπορείτε να το στρώσετε με αντικολλητική λαδόκολλα).
Παίρνω ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα καρύδι και το πλάθω σε μπαλάκι.
Βάζω τα μπαλάκια που φτιάχνω μέσα στο ταψί, το ένα δίπλα στο άλλο.
Κάθε ταψί παίρνει 25 τέτοια μπαλάκια περίπου.
Συνεχίζω, μέχρι να εξαντληθεί το ζυμάρι.
Βάζω το ταψί στο φούρνο στην πρώτη σκάλα από κάτω και ψήνω στους 180 βαθμούς Κελσίου για 13-15 λεπτά.
Δεν θέλουν πολύ ψήσιμο. Σηκώνω ένα από τα γλυκά και το κοιτάζω από κάτω..
Αν έχει ροδίσει,.είναι έτοιμο και βγάζω το ταψί από το φούρνο.
Αν τ’ αφήσω να ψηθούν περισσότερο, καίγονται πολύ γρήγορα.

Σιρόπιασμα
Παίρνω τα γλυκά από το ταψί με μια τρυπητή κουτάλα και τα βάζω μέσα στο σιρόπι.
Τα γλυκά είναι καυτά, αλλά το σιρόπι είναι κρύο.
Τ’ αφήνω να βραχούν για λίγο και από τις δυο μεριές και τα βγάζω σ’ ένα σουρωτό, για να φύγει το περίσσιο σιρόπι.
Αφού στραγγίσουν, τα βάζω σ’ ένα μικρό ταψάκι, στο οποίο έχω αδειάσει την καρύδα και έχει σχηματιστεί ένας μικρός λόφος καρύδας.
Τα γυρνώ μέσα στην καρύδα και τα καλύπτω απ' αυτήν.
Βάζω τα γλυκά αυτά σ’ ένα άλλο ταψί, το οποίο έχω πασπαλίσει με λίγη καρύδα, το ένα δίπλα στο άλλο.
Τ’ αφήνω να κρυώσουν εντελώς και να στεγνώσουν πριν τα διακοσμήσω.

Διακόσμηση
Κόβω κάθε κόλλα σελοφάν στα τέσσερα.
Βάζω κάτω από κάθε γλυκό ένα χάρτινο κέλυφος.
Τοποθετώ το γλυκό αυτό στο κέντρο ενός κομματιού σελοφάν.
Φτιάχνω ένα πουγκί με το σελοφάν και το στερεώνω με ένα διακοσμητικό λουλουδάκι απ’ αυτά που έχω αγοράσει.
Συνεχίζω έτσι μέχρι να διακοσμήσω όλα τα γλυκά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου