Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Ψαρόσουπα με σολομό, μύδια και γαρίδες



ΨΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΣΟΛOΜΟ, ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΓΑΡΙΔΕΣ
 Υλικά:
300 γ. καθαρισμένο φιλέτο σολομού χωρίς δέρμα,
500 γ. γαρίδες ακαθάριστες ολόκληρες κατεψυγμένες,
500 γ. μύδια ψίχα καθαρισμένα από τα κελύφη κατεψυγμένη ή φρέσκια,
1 μέτρια πατάτα,
2 μέτρια καρότα,
3 μέτρια κολοκυθάκια,
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια,
3 φύλλα σέλινο ή 2 φύλλα σέλερυ,
2 κλαδάκια δεντρολίβανο,
1 κ. σ. κόκκους κόλιανδρο,
1 κ. γ. κόκκους μαύρο πιπέρι,
αλάτι,
το χυμό μισού λεμονιού,
1 κ. σ. κοφτή νισεστέ,
1 κ. σ. κοφτή αλεύρι,
1 κ, γ, τζίντζερ τριμμένο.

Εκτέλεση
Βάζω τις γαρίδες σ ένα μπολ με νερό, για να ξεπαγώσουν.
Βάζω τα μύδια σ’ ένα μπολ με νερό, για να ξεπαγώσουν.
Βγάζω τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες και τα βάζω σε μια μικρή κατσαρόλα.
Βάζω νερό μέσα στην κατσαρόλα αυτή και τη βάζω πάνω σε δυνατή φωτιά.
Αφήνω τα κελύφη των γαρίδων να βράσουν για 7-8 λεπτά και να βγάλουν τις ουσίες τους. Μετά τα κατεβάζω από τη φωτιά και τ’ αφήνω να κρυώσουν.
Καθαρίζω την σάρκα των γαρίδων από το έντερο που έχουν κατά μήκος της πλάτης τους.
Τις χαράσσω ελαφρά με κοφτερό μαχαίρι κατά μήκος της πλάτης και τους αφαιρώ με μια βελόνα ή με οδοντογλυφίδα το έντερο το οποίο συνήθως είναι γεμάτο άμμο.
Αφήνω τις καθαρισμένες γαρίδες σε μιαν άκρη, για να τις χρησιμοποιήσω αργότερα.
Τα μύδια έχουν μια γλώσσα η οποία είναι σκληρή και πρέπει να αφαιρεθεί.
Πολλές φορές υπάρχουν φύκια κολλημένα στη βάση της γλώσσας.
Με ψαλίδι αφαιρώ από κάθε μύδι τη γλώσσα και τη βάση της γλώσσας του.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια από τα εξωτερικά ξερά τους φύλλα και τα κόβω σε ζάρια.
Καθαρίζω την πατάτα και την κόβω σε ζάρια.
Καθαρίζω τα καρότα και τα κόβω σε λεπτές ροδέλες.
Ξεπλένω τα κολοκυθάκια και τα κόβω σε ροδέλες πάχους μισού εκατοστού.
Ξεπλένω το σέλινο και το ψιλοκόβω.
Βάζω 3 λίτρα νερό σε μια κατσαρόλα και τη βάζω σε δυνατή φωτιά.
Μόλις βράσει το νερό ρίχνω μέσα τα κρεμμύδια και τ’ αφήνω να βράσουν 5 λεπτά.
Βάζω όλα τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν και να χυλώσουν.
Ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα μπαχαρικά, το αλάτι, το δεντρολίβανο και το τζίντζερ.
Μετά από δυο λεπτά προσθέτω το σολομό και τον αφήνω να βράσει για 5 λεπτά.
Μετά ρίχνω μέσα στην κατσαρόλα τα μύδια μαζί με τις γαρίδες.
Βράζω το φαγητό 3-4 λεπτά ακόμη.
Με μια κουτάλα παίρνω ζουμί από το φαγητό και το βάζω σ’ ένα πιάτο.
Ρίχνω μέσα στο ζουμί το νισεστέ και το αλεύρι και τα διαλύω.
Τα ρίχνω μέσα στο φαγητό και ανακατεύω.
Προσθέτω το χυμό μισού λεμονιού και ανακατεύω.
Βράζω για 2 λεπτά ακόμη τη σούπα και μετά την κλείνω.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου