Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Γαρίδες ολόκληρες με ντομάτα και ρύζι

ΓΑΡΙΔΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΜΕ ΝΤΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ
Υλικά:
700 γ. μεγάλες γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες ακαθάριστες,
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια,
5 σκελίδες σκόρδο,
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες,
120 γ. λάδι ελιάς,
150 γ. ρύζι γλασέ ή νυχάκι,
1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο τριμμένο,
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο,
αλάτι, πιπέρι,
ένα κομμάτι, όσο μια φακή στο μέγεθος, κόκκινη καυτερή πιπεριά.

Εκτέλεση
Αποψύχω τις γαρίδες και με ψαλίδι κόβω τα πόδια και τις κεραίες τους και τα πετώ.
Με ψαλίδι κόβω το κέλυφος της γαρίδας στη μέση της πλάτης της.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράσσω τη σάρκα της γαρίδες και την ανοίγω.
Βρίσκω το έντερο της που υπάρχει κατά μήκος της πλάτης και το αφαιρώ.
Αφήνω τις γαρίδες σε μιαν άκρη και θα τις χρησιμοποιήσω αργότερα.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα.
Βάζω το λάδι σε μια κατσαρόλα και την τοποθετώ σε μέτρια φωτιά.
Ξεπλένω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα  κόβω σε λεπτές φέτες.
Τα βάζω μέσα στην κατσαρόλα και τ’ ανακατεύω.
Τ’ αφήνω να σωταριστούν, μέχρι να μαλακώσουν εντελώς.
Τα προσέχω και τ' ανακατεύω πότε πότε, για να μην κολλήσουν.
Πλένω τις ντομάτες, τους αφαιρώ το κοτσάνι και τις κόβω σε κομμάτια μέσα στο multi.
Τις χτυπώ καλά και τις κάνω πολτό..
Βάζω τις πολτοποιημένες ντομάτες μέσα στα κρεμμύδια και τ' ανακατεύω.
Αφήνω τις ντομάτες να βράσουν με τα κρεμμύδια 10 λεπτά.
Προσθέτω το αλάτι, το πιπέρι, τον κόλιανδρο, το κύμινο και την καυτερή πιπεριά.
Βάζω το ρύζι σ’ ένα σουρωτήρι και το ξεπλένω κάτω από τη βρύση.
Το αφήνω να στραγγίσει λίγο και το προσθέτω στην κατσαρόλα με την ντομάτα. Ανακατεύω πότε πότε, για να μην κολλήσει.
Αφήνω το ρύζι να βράσει μέχρι να ετοιμαστεί.
Προσθέτω τις καθαρισμένες γαρίδες ολόκληρες με τα κελύφη μέσα στο φαγητό.
Τις πιέζω λίγο για να σκεπαστούν από το ζουμί του φαγητού.
Τις αφήνω να βράσουν 4 λεπτά από τη μια μεριά και μετά τις γυρνώ από την άλλη.
Αφού βράσουν 4 λεπτά και από την άλλη μεριά το φαγητό είναι έτοιμο.
Απομακρύνω την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αφήνω το φαγητό να κρυώσει λίγο πριν το σερβίρω.
Αυτό το φαγητό είναι νόστιμο και εξαιρετικά απλό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου