ΣΟΥΠΑ
ΜΕ ΜΠΙΖΑ
Υλικά:
300 γ μπίζα (τα
μπίζα είναι όσπρια. Φαίνονται στη φωτογραφία πάνω από το πιάτο, έξω απ’ αυτό. θα
τα βρείτε στα καταστήματα με τα όσπρια),
120 γ λάδι
ελιάς,
4 μεγάλες ώριμες
ντομάτες,
2 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια και μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια,
1 κουταλιά του
γλυκού κόλιαντρο τριμμένο,
1 κουταλιά του
γλυκού κύμινο τριμμένο,
1/2 ματσάκι
μαϊντανό
1/2 ματσάκι
άνηθο,
αλάτι και
πιπέρι,
2κουταλιές της σούπας
χυμό λεμονιού,
ένα κομμάτι
κόκκινη καυτερή πιπεριά όσο μια φακή.
Εκτέλεση
Καθαρίζω προσεκτικά τα μπίζα γιατί έχουν πότε πότε καμιά πέτρα.
Τα ξεπλένω δυο φορές με νερό.
Βάζω τα μπίζα σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτω νερό μέχρι να φτάσει 5
εκατοστά πάνω από αυτά.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά μέχρι να κοχλάσουν.
Μόλις κοχλάσουν κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια και τους βάζω και λίγο αλάτι.
Τ’ αφήνω να βράσουν μισή ώρα και τα κατεβάζω από τη φωτιά.
Σουρώνω το νερό τους και τα ξεπλένω.
Αδειάζω τα μπίζα σ’ ένα μπολ και τ’ αφήνω σε μια άκρη. θα τα προσθέσω στην
κατσαρόλα αργότερα.
Βάζω 3 λίτρα καθαρό νερό περίπου
στην κατσαρόλα.
Βάζω την κατσαρόλα ξανά σε δυνατή φωτιά.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κρεμμυδάκια και τα προσθέτω στην κατσαρόλα.
Προσθέτω και λίγο αλάτι.
Μόλις κοχλάσουν κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Αφήνω τα κρεμμύδια να βράσουν πέντε λεπτά και μετά προσθέτω τα μπίζα στην
κατσαρόλα.
Εξετάζω το νερό που έχουν. Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει και ν’ ανεβαίνει
και δύο εκατοστά πάνω από αυτά.
Αν μου φανεί το νερό τους λίγο, προσθέτω βραστό νερό από το βραστήρα.
Αφήνω τα μπίζα να βράσουν μια ώρα ακόμη.
Μετά την ώρα αυτή βγάζω μερικά σ’ ένα πιατάκι και τα δοκιμάζω.
Αν έχουν μαλακώσει και είναι πολύ καλά βρασμένα, τους ρίχνω πιπέρι,
κόλιαντρο τριμμένο, κύμινο τριμμένο και την καυτερή πιπεριά.
Αν δεν είναι καλά βρασμένα τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν και μετά προσθέτω
τα μυρωδικά.
Τ’ αφήνω να βράσουν μερικά λεπτά με
τα μυρωδικά.
Εν τω μεταξύ καθαρίζω τον μαϊντανό και τον άνηθο. Κρατάω τα τρυφερά φύλλα
και πετώ τα κοτσάνια.
Τα ξεπλένω καλά και τα κόβω μέσα στα μπίζα.
Τ’ αφήνω να βράσουν λίγο ακόμη και ετοιμάζω την ντομάτα.
Ξεπλένω τις ντομάτες και τις κόβω μέσα στο multi.
Ρίχνω τις πολτοποιημένες ντομάτες στην κατσαρόλα με τα μπίζα και βράζω το
φαγητό για 15 λεπτά ακόμη.
Προσθέτω το χυμό λεμονιού και κλείνω τη φωτιά.
Βγάζω λίγη σούπα μέσα σ’ ένα πιάτο και δοκιμάζω τη γεύση της.
Αν κάτι δεν μου αρέσει το διορθώνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου