ΣΟΥΠΑ
ΜΕ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΕΣΚΟΥΛΑ
Υλικά:
μισό κοτόπουλο
περίπου 1000-1200 γ.
3 ματσάκια
σέσκουλα ή 2 σέσκουλα και 1 μάτσο κοκκινογούλια,
1 ματσάκι άνηθο,
3 μεγάλα ξερά
κρεμμύδια,
1 κόκκινη
πιπεριά Φλωρίνης,
1 μέτρια πατάτα,
6 σκελίδες
σκόρδο,
2 αυγά,
το χυμό από 1,5
λεμόνι,
3 κ. σ. γεμάτες
ρύζι καρολίνα,
1 κ. σ. σπόρους
κόλιανδρου,
1 κ. σ. σπόρους
μαύρο πιπέρι,
1 κ. γ. κύμινο
τριμμένο.
Εκτέλεση
Ξεπλένω το κοτόπουλο πολύ καλά 3 φορές με άφθονο νερό.
Το βάζω σε μια μέτρια κατσαρόλα και το σκεπάζω με νερό.
Το νερό πρέπει ν’ ανέβει 3 εκατοστά πιο πάνω από το κοτόπουλο.
Τοποθετώ την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Μόλις αρχίζει να βράζει σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια του νερού.
Με κουτάλα μαζεύω τον αφρό και τον πετώ.
Κατεβάζω τη φωτιά σε μέτρια.
Βράζω το κοτόπουλο 1.5-2 ώρες μέχρι να μαλακώσει και να ξεκολλά από τα
κόκκαλα.
Όση ώρα βράζει το κοτόπουλο πλένω καλά τα λαχανικά και τον άνηθο.
Κόβω τα κοτσάνια από τα λαχανικά σε κομμάτια που έχουν μήκος 2.5- 3
εκατοστά περίπου.
Κόβω τα φύλλα κάθετα στο κοτσάνι τουs σε κομμάτια που έχουν μήκος 3 εκατοστά
περίπου το καθένα.
Πλένω τον άνηθο και πετώ τις σκληρές άκριες των κοτσανιών του.
Καθαρίζω τα κρεμμύδια και τα κόβω σε ζάρια.
Καθαρίζω τα σκόρδα και κόβω κάθε σκελίδα στα 3.
Όταν ετοιμαστεί το κοτόπουλο βγάζω το κρέας από την κατσαρόλα και το βάζω
σε μια πιατέλα.
Ρίχνω τα μυρωδικά και τα λαχανικά μέσα στην κατσαρόλα και τα βράζω 10
λεπτά.
Ξεπλένω το ρύζι και το ρίχνω μέσα στη κατσαρόλα.
Καθαρίζω το κρέας από τις πέτσες και τα κόκκαλα.
Μόλις βράσουν τα λαχανικά και το ρύζι κάνω αυγολέμονο και αυγοκόβω τη
σούπα.
Χτυπώ δηλαδή τα αυγά. Στύβω το λεμόνι και ρίχνω αργά αργά το χυμό του μέσα
σ’ αυτά ενώ συνεχίζω το χτύπημα.
Παίρνω με βαθειά κουτάλα ζωμό από την κατσαρόλα και το βάζω στο μπολ με τ’
αυγά. Ρίχνω 4 κουτάλες ζωμό μέσα στο μπολ και ανακατεύω.
Αδειάζω το ζωμό με το λεμόνι και τ’ αυγά μέσα στη κατσαρόλα με τα σέσκουλα
και ανακατεύω.
Μπορώ το κρέας του κοτόπουλου να το σερβίρω μέσα στη σούπα ή σε άλλο πιάτο
χωριστά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου