ΧΑΛΒΑΣ
ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Υλικά:
3/4 φλυτζανιού
λιωμένο βούτυρο Κερκύρας,
2 φλυτζάνια
νισεστέ,
1,5 φλυτζάνι
ζάχαρη + 1 φλυτζάνι ζάχαρη για την καραμέλα,
4 φλυτζάνια
νερό,
1 φλυτζάνι μύγδαλα
ξασπρισμένα και καβουρντισμένα.
Εκτέλεση
Βάζω νερό σ’ ένα
κατσαρόλι και βάζω μέσα τ’ αμύγδαλα.
Τοποθετώ το
κατσαρόλι σε δυνατή φωτιά και περιμένω να βράσουν.
Τ’ αφήνω να
βράσουν δυο λεπτά και μετά τα ξεπλύνω με κρύο νερό.
Αφαιρώ τα
φλούδια από τ’ αμύγδαλα, τα ξασπρίζω δηλαδή.
Αλείφω ένα
αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο βούτυρο.
Βάζω τ’ αμύγδαλα
μέσα στο τηγάνι και τα καβουρντίζω μέχρι να πάρουν μπεζ χρώμα. Τ’ αφήνω σε μιαν
άκρη.
Βάζω τα τέσσερα
πρώτα υλικά σ’ ένα μπολ.
Τ’ ανακατεύω να
διαλυθούν.
Βάζω σε μια
κατσαρόλα το 1 φλυτζάνι ζάχαρη και την τοποθετώ σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύω
συνέχεια τη ζάχαρη με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να λιώσει και να γίνει καραμέλα
σε σκούρο μελί χρώμα.
Ρίχνω μέσα στη
καραμέλα τα διαλυμένα μέσα στο μπολ τέσσερα πρώτα υλικά και ανακατεύω.
Κατεβάζω τη
φωτιά σε χαμηλή.
Ανακατεύω
διαρκώς και ψήνω την κρέμα μέχρι να πήξει.
Χρησιμοποιώ ένα ελαφρά
βουτυρωμένο ταψί με διάμετρο 34 εκατοστά.
Απλώνω ομοιόμορφα
τη ζεστή κρέμα πάνω στο ταψί.
Σκορπίζω τα μύγδαλα
στο πάνω μέρος του γλυκού.
Απλώνω με
βουρτσάκι ελάχιστο βούτυρο πάνω από τα μύγδαλα
Αφήνω το γλυκό
να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το γλυκό αυτό διατηρείται
εκτός ψυγείου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου