ΚΡΗΤΙΚΗ
ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΑΓΓΙΝΑΡΕΣ
Υλικά:
2 μεγάλα πράσινα
μαρούλια,
5 αγγούρια μέτρια
(Κνωσσούδια),
1 μεγάλο ξερό
κρεμμύδι,
3-4 φρέσκα
πράσινα κρεμμυδάκια,
1/2 ματσάκι μαϊντανό
και μισό ματσάκι άνηθο,
6 αγκινάρες
φρέσκες καθαρισμένες,
80 γ λάδι ελιάς,
αλάτι,
το χυμό ενός μεγάλου
λεμονιού.
Εκτέλεση
Καθαρίζω τα μαρούλια από τα εξωτερικά κάπως ξερά φύλλα τους.
Κόβω τη ρίζα τους ψηλά ψηλά και τα φύλλα τους ξεκολλούν το ένα από το άλλο.
Βάζω σ’ ένα μεγάλο μπολ άφθονο νερό και ρίχνω μέσα αρκετό αλάτι και αρκετό
ξύδι.
Βάζω τα φύλλα των μαρουλιών μέσα στο μπολ και τα αφήνω πέντε λεπτά.
Το αλάτι και το ξύδι αναγκάζουν όλα τα ζωύφια που είναι κολλημένα πάνω τους
να ξεκολλήσουν.
Επίσης το αλάτι και το ξύδι απολυμαίνουν λίγο τα μαρούλια.
Στραγγίζω το νερό και βάζω καθαρό μέσα στο μπολ.
Κουνώ πέρα δώθε τα φύλλα τον μαρουλιών για να φύγει το χώμα που είναι
κολλημένο πάνω τους.
Τα ξεπλένω άλλη μια φορά ακόμη.
Τα στραγγίζω και τα κόβω μέσα σ’ ένα άλλο μπολ μικρά κομμάτια.
Καθαρίζω τα αγγουράκια και τα κόβω λεπτές φέτες μέσα στο μπολ.
Καθαρίζω από τα εξωτερικά του φύλλα το κρεμμύδι.
Το κόβω μέσα στο μπολ κυδωνάτα σε πολύ λεπτές φέτες.
Καθαρίζω τα φρέσκα κρεμμυδάκια από τα εξωτερικά τους φύλλα και τα ξεπλένω
καλά.
Τα κόβω μέσα στο μπολ σε μικρά κομμάτια.
Καθαρίζω τις αγκινάρες από τα εξωτερικά τους πράσινα φύλλα μέχρι να βρω τα
εσωτερικά λευκά τους φύλλα.
Με μαχαίρι κόβω τα λευκά φύλλα κοντά στη ρίζα τους.
Αν η αγκινάρα είναι πολύ τρυφερή τα άσπρα φύλλα το κόβω πιο πάνω.
Καθαρίζω με κοφτερό και λεπτό μαχαίρι την αγκινάρα γύρω γύρω από τα χοντρά
εξωτερικά υπολείμματα των φύλλων και αποκαλύπτω έτσι την τρυφερή καρδιά της αγκινάρας.
Τρίβω με λεμόνι γύρω γύρω την καθαρισμένη αγκινάρα για να μη μαυρίσει.
Κόβω την στη μέση την καθαρισμένη αγκινάρα για να δω αν είναι τρυφερή ή αν
είναι ξερή από μέσα.
Όταν η αγκινάρα είναι ξερή, κάτω από τα άσπρα φύλλα της βρίσκονται φούξια φύλλα
και κάτω από αυτά βρίσκεται ένα χνούδι που μοιάζει με σκληρά μαλλιά.
Την καθαρίζω αφαιρώντας τα άσπρα φύλλα, τα φούξια φύλλα καθώς και το χνούδι
της.
Μένει μόνο η καρδιά της την οποία και κόβω μέσα στο μπολ σε λεπτές φέτες.
Όταν όμως η αγκινάρα είναι πολύ τρυφερή, όλα της τα εσωτερικά φύλλα είναι
άσπρα.
Την κόβω στη μέση και βλέπω ότι δεν υπάρχουν φούξια φύλλα αλλά ούτε και
χνούδι που μοιάζει με σκληρά μαλλιά.
Όλα τα φύλλα είναι άσπρα και τρυφερά.
Αφαιρώ μόνο τις άκριες των φύλλων και κόβω την αγκινάρα μέσα στο μπολ σε λεπτές
φέτες.
Καθαρίζω τον μαϊντανό και τον άνηθο. Θα βάλω μόνο τα τρυφερά φύλλα τους
μέσα στη σαλάτα και τα κοτσάνια τα πετώ.
Πλένω προσεκτικά τα μυρωδικά μου και τα ψιλοκόβω με ψαλίδι κουζίνας μέσα
στη σαλάτα.
Βάζω το λάδι λίγο λίγο πάνω από τα κομμένα λαχανικά.
Ανακατεύω όλα τα λαχανικά πολύ καλά για να λαδωθούν όλα.
Αν μου φανεί λίγο το ελαιόλαδο προσθέτω κι άλλο.
Σκεπάζω το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο στο κάτω ράφι.
Όταν θελήσουμε να φάμε σαλάτα βγάζω από το μπολ όση σαλάτα νομίζω ότι θα
χρειαστούμε και τη βάζω σε πιατέλα σερβιρίσματος.
Προσθέτω αλάτι και χυμό λεμονιού λίγα λεπτά πριν φάμε τη σαλάτα.
Αν βάλω αλάτι και λεμόνι στη σαλάτα πολύ πριν την καταναλώσουμε, τα
λαχανικά κατεβάζουν τα υγρά τους και η σαλάτα μαραίνεται και μπαγιατεύει.
Σκεπάζω την υπόλοιπη σαλάτα με διαφανή μεμβράνη και την βάζω ξανά στο ψυγείο.
Η σαλάτα μ’ αυτό τον τρόπο διατηρείται μια χαρά 3-4 μέρες μέσα στο ψυγείο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου